Λυπούμαστε που θα σας στενοχωρήσουμε συμπατριώτη μας κ. Υπουργέ…

0
941

 

Μία διαφορετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, από αυτή που βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι απλοί πολίτες, ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίοι, παρουσίασε σήμερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΣΑΜΑΡΙΑ των Χανίων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο Υπουργός μίλησε για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης και φυσικά αυτό το στηρίζει στην πορεία των αριθμών.

Αλήθεια είναι.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της σταθεροποίησης. Για την επιστροφή στην ισχυρή ανάπτυξη υπάρχουν προς το παρόν μόνο ενδείξεις, καθώς παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. 

Οι αριθμοί λοιπόν μπορεί να πηγαίνουν καλά, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο οι κυβερνώντες συνεχώς ξεχνούν ότι εκτός από τη λογιστική, υπάρχει σε μία χώρα και η πραγματική οικονομία. 

Όμως ας μιλήσουμε με αριθμούς:

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το 2017 ανοίγουν προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Με τι τίμημα αλήθεια;

Η ανεργία έχει μειωθεί στο 23%. Σωστό.

 Είναι όμως επίσης πραγματικό ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εργαζομένων με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις και με αμοιβές των 200, 300 ή 400 ευρώ το μήνα.

Στην Ελλάδα πλέον τα επίσημα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ,  δείχνουν ότι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και κατά συνέπεια με αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά, ή και των 511 ευρώ εάν πρόκειται για νέους έως 25 ετών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ( Οκτώβριος 2016)  1.052.802 άνθρωποι ηλικίας 18 – 60 ετών και 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο (!), δίνοντας μάχη για την επιβίωσή τους.

Στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η κατανάλωση το 2016, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα από τα στοιχεία είναι διαφορετική όμως.

 Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, περιγράφει ανάγλυφα την σκληρή καθημερινότητα στην Ελλάδα, όπου η φτώχεια και η ανεργία… σπάνε τα κοντέρ!

Το 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, το 39,9% στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών κόβει ακόμη και το ψωμί, με τη μέση μηνιαία κατανάλωση να έχει μειωθεί κατά περίπου 90% (!) σε σύγκριση με το 2008!

Τέλος είναι σημαντικό ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας,  «η οικονομική δραστηριότητα το β΄ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε κάμψη κατά 1,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1%), γεγονός που αποδίδεται από την ΤτΕ εν μέρει στη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών».

«Αυξήσαμε τους εμέσους φόρους για να μην αυξήσουμε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, που θα έπληττε κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», είπε σήμερα από τα Χανιά ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα όμως με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών η αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περαιτέρω την κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς καλούνται όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους και πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Όπως τονίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών  η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, οδηγεί σε αύξηση του τζίρου της παραοικονομίας και αναιρεί-ακυρώνει την προσπάθεια που γίνεται στο μέτρο των αποδείξεων για τη μείωση των φαινομένων της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

 Με την νέα αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα για παράδειγμα η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 2η ακριβότερη τιμή της Ευρώπης

Ο κ. Σταθάκης  είπε ακόμη ότι στρατηγική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συστατικό στοιχείο την κοινωνική δικαιοσύνη καθώς όπως τόνισε: «φέραμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι δικαιότερο, επιβαρύνει περισσότερο τα πιο ευκατάστατα στρώματα…» 

 Η πραγματικότητα

Το  2012 οι φόροι ανήλθαν στο 24,3% του ΑΕΠ, το 2014 στο 24,5% του ΑΕΠ και το 2017 θα εκτοξευθούν στο 28,7% του ΑΕΠ, ενώ και ως απόλυτο μέγεθος το 2017 πρόκειται να αυξηθούν τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και σε σχέση με το 2014 κατά 4 και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

 Η φορολογία το 2017 σε σχέση με το 2012 θα αυξηθεί κατά 18,5%.

Η αύξηση επιπλέον των φορολογικών βαρών των πολιτών στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας και όχι στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Και μια παρατήρηση:

Στην Ελλάδα του 2017, εάν έχεις εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, θεωρείσαι ότι ανήκεις πλέον, στα ευκατάστατα στρώματα!

Καταληκτικά. Όταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για το περίφημο success story το 2014, στις ανακοινώσεις του τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε: «Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα διαλύει τους επικοινωνιακούς μύθους της κυβέρνησης και δεν εξωραΐζεται με λογιστικές αλχημείας και ευχές».

Μήπως είναι καιρός στην κυβέρνηση, να θυμηθούν επιτέλους έστω και ένα πράγμα από αυτά που έλεγαν πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας;

Λυπούμαστε που θα σας στενοχωρήσουμε λοιπόν κ. Υπουργέ, αλλά η καθημερινότητα των πολιτών, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποτε ανέβαινε στα… κάγκελα, δε συμβαδίζει δυστυχώς με την «πραγματικότητα» που εσείς,  το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός μας παρουσιάζουν, προσπαθώντας να μα πείσουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα του 2017, θα είναι καλύτερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Πραγματικά πολύ θα θέλαμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία σας. Δεν υπάρχει όμως εκεί έξω τίποτα, που να μας κάνει αισιόδοξους ότι θα συμβεί αυτό!

kriti24