Λινού: Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ| Μεγάλη διασπορά της νόσου

0
111

Για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας» δήλωσε αρχικά η κ. Λινού περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Σχολιάζοντας τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, μιλώντας στο Open, ανέφερε πως «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, είναι καθοριστικής σημασίας να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν

Η κ. Λινού πρόσθεσε ότι σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε επίσης ότι τα ψώνια θα έπρεπε να γίνονται με διανομείς.

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο προμηθευόμαστε τα απαραίτητα» ανέφερε αρχικά. Έπειτα συμπλήρωσε ότι «Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ακόμη δυνατότητα για ντελίβερι, ενώ σε άλλες χώρες μπορούν να σου φέρουν τα τρόφιμα σε δυο ώρες. Αυτό γινόταν προ Covid, οπότε τη μεθοδολογία τη ξέρουν οι πολύ αγαπητοί ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Είναι θέμα να αυξήσουν το προσωπικό, γιατί θα είναι ασφαλέστερο για το προσωπικό, ασφαλέστερος και ο πληθυσμός».

Στην ερώτηση πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε:

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».

Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

πηγή: cnn.gr