Λευκός Οίκος: Τέλος και επίσημα η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

0
24

O Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο προς την Τουρκία ότι καθίσταται αδύνατη η συμμετοχή της στην παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μιας και αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των πυραύλων S-400.

«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία» καταλήγει ο Λευκός Οίκος.

Τρία πακέτα κυρώσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, υπάρχει μία διαφορά απόψεων ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έλαβε τις εισηγήσεις τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Πενταγώνου και με τη σειρά του ετοίμασε τρία πακέτα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει «καταστρεπτικές» κυρώσεις. Το δεύτερο σχετίζεται με σκληρές κυρώσεις και το τρίτο πακέτο είναι «ελαφριές» κυρώσεις.

πηγή: ethnos