Λαβρόφ: Όχι σε ασφυκτικές προθεσμίες για λύση του Κυπριακού

0
34

Μήνυμα πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το πρωί της Τετάρτης.

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεργκέι Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής» επισήμανε ο Πρ.Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη στενότερη.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο για την σταθερότητα της περιοχής και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και της Ρωσίας και της ΕΕ, για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα [εμπάργκο της ΕΕ] στο διμερές εμπόριο, αλλά ειδική επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της αυτές τις ημέρες προκειμένου να ξεπεραστούν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν καλές προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε, ακόμη, ότι η Μόσχα συζητά με όλους τους εταίρους της τρόπους για την επίλυση διενέξεων στη Μεση Ανατολή. Παρατήρησε, δε, ότι τόσο στην περίπτωση της Συρίας, όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ειδικότερα για το θέμα του Κυπριακού, δήλωσε προσηλωμένος στις αρχές για την επίλυση του ζητήματος και τόνισε ότι δεν προκειται να δεχθεί επανεξέταση των αρχών αυτών.

Πηγή: in.gr