Κτήρια Πολυτεχνείου Κρήτης: “Νίκη” των Χανίων – Ήττα του Πολυτεχνείου Κρήτης

0
457

Γράφει ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης*

Οι επίσημοι φορείς των Χανίων, επιστημονικές οργανώσεις, τα Δ.Σ. των περισσοτέρων συλλόγων διακήρυξαν προ εννέα μηνών ότι οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση ακινήτων, που του ανήκουν, δεν πρέπει να υλοποιηθούν. Από το 2016 έως το 2020 το ανώτατο όργανο του ιδρύματος αποφάσισε την ενοικίαση των κτηρίων πρώην Μεραρχία, Παλαιές Φυλακές και Στρατώνες, αλλά και του Αύλιου χώρου στην εταιρεία Belvedere, προκειμένου να αναστυλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχειακή μονάδα για είκοσι χρόνια.

Το αντίτιμο θα ήταν η καταβολή 360.000€ ετησίως στο ίδρυμα και η δαπάνη 18.000.000€ για τις μελέτες και την υλοποίησή τους.

Όπως τελικά απεδείχθη, η άρνηση των φορέων της πόλης, δηλαδή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, του ΤΕΕ/ Τμήμα Δ. Κρήτης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, της ΕΛΜΕ Χανίων και πολλών άλλων, ήταν πολύ ισχυρή και είχε ευτυχές για αυτούς αποτέλεσμα.

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της υπό το βάρος των πιέσεων, των απειλών και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ΤΕΕ/ Τμήμα Δ. Κρήτης. Ήταν η περιφανής νίκη όλων αυτών και τους την καταλογίζω ως τέτοια.

Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να ζητήσει από την Αστυνομία να παύσει να προστατεύει το συγκρότημα, η Αστυνομία να αποχωρήσει και η συλλογικότητα Rosa Nera να ανακαταλάβει το κτήριο της Μεραρχίας.

Όμως, τα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα είναι αμείλικτα και αναμένουν απαντήσει, όσο κι αν ο Παύλος Πολάκης, οι συλλογικότητες, η ΑΥΓΗ, η Εφ.Συν., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς πανηγυρίζουν. Και αυτά είναι (1) ποιος θα πληρώνει επί είκοσι χρόνια 360.000€/ έτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ώστε να καλύπτει μέρος των δαπανών λειτουργίας του, (2) ποιος θα βρει τα χρήματα για τις μελέτες αναστύλωσης και την υλοποίησή τους για να γλυτώσει από τη φθορά του χρόνου το Ενετικό Σύνολο του Πολυτεχνείου Κρήτης και (3) ποιος θα απαλλάξει τα Χανιά από την τραγική εικόνα εγκατάλειψης του «Μπαλκονιού των Χανίων», όπως το ονομάζουν όλοι εκείνοι, που έδωσαν την «μάχη των μαχών» για την ματαίωση της απόφασης του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν τις σταγόνες, που . . . «ξεχειλίζουν το ποτήρι», διότι προστίθενται στα αμείλικτα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα επί χρόνια και είναι τα ακόλουθα:

Ποιος θα αποφασίσει για τη χρήση εμβληματικών και ιστορικών κτηρίων της πόλης και ποιος θα βρει τους πόρους για την εκπόνηση των μελετών (όχι μόνον κτηριολογικές, αλλά και οριστικές μελέτες και μελέτες εφαρμογής) και την αναστύλωση (3) ωνα επτά συνεχόμενων Νεωρίων, (4) των Ιταλικών Στρατώνων, (5) του Παλαιού Δημαρχείου Χανίων στην οδό Χάληδων, (6) του κτηρίου Βιβλιοθήκης έναντι Δημοτικού Κήπου, που αγόρασε η προηγούμενη δημοτική αρχή;

Το «ΟΧΙ σε Όλα» είναι η εύκολη και ηρωική απάντηση. Όμως, αυτό αποτελεί καταδίκη σε μιζέρια και υποβάθμιση.

*Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης