Κρήτη: Ζέστη και ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

0
91

Μία θερμότερη εισβολή αέριας μάζας αναμένεται από αύριο Σάββατο να επηρεάσει τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα. 

Η ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο,  θα εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τις θερμοκρασίες στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ στην ενδοχώρα και στα νότια τμήματα οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν υψηλότερες τιμές τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Σάββατο αναμένεται να διατηρηθεί η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι Βόρειοι άνεμοι ενισχύονται σταδιακά, αλλά και γρήγορα, από τις πρωινές ώρες με την ένταση τους να φθάνει στα 4 – 5 Μποφώρ στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ έως και τα 6 Μποφώρ θα φθάσει η ένταση τους κατά τόπους σε νότια τμήματα του νησιού. Η θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα θα κορυφωθεί στους 30 – 32°C, ενώ σε περιοχές της ενδοχώρας και στα νότια τμήματα θα φθάσει στους 34°C, κατά τόπους έως και 36°C.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και για την Κυριακή με την κορύφωση όμως στην ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές των Χανίων, σε νότιες και ανατολικές περιοχές του νησιού. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Από την Δευτέρα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του Βορείου ρεύματος, ενώ και η αποχώρηση της θερμότερης αέριας μάζας από το νησί μας, φαίνεται να επιφυλάσσουν πολύ καλές έως και ιδανικές καλοκαιρινές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη για της επόμενη εβδομάδα.

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς 

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ενίσχυση των ανέμων που αναμένουμε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 θα οδηγήσει σε πολύ υψηλό έως τοπικά ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ο παρακάτω χάρτης από το meteo.gr δείχνει τον πυρο-μετεωρολογικό δείκτη CFWI ο οποίος δείχνει πολύ υψηλές τιμές στη νότια ηπειρωτική και ανατολική νησιωτική χώρα.

Χάρτης παραλιών

Στο χάρτη του meteo.gr δίνεται η ένδειξη καταλληλότητας για κολύμβηση, σε τρεις διαβαθμίσεις: ιδανικές συνθήκες για κολύμβηση (πράσινο εικονίδιο), κολύμβηση με μικροπροβλήματα λόγω ανέμου και κύματος (πορτοκαλί εικονίδιο) και προβληματική κολύμβηση (κόκκινο εικονίδιο).

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter