Κρήτη: Συνεδρίασε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης

0
17

Πραγματοποιήθηκε χτες 3 Αυγούστου 2022, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είχε κληθεί από τον Πρόεδρο του ΠΕΣΚ Γεώργιο Γιακουμάκη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης, όπως και το σύνολο των μελών του Συμβουλίου.

Η θεματολογία της συνεδρίασης περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

– την άρση εμποδίων λειτουργίας των Κρητικών επιχειρήσεων,

– την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης,

– το σχεδιασμό νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης στην Κρήτη και

– τη συμβολή του νέου ΕΣΠΑ 2020-2027 στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων και της περιφερειακής επιχειρηματικότητας

Η έλλειψη προσωπικού, το ενεργειακό και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χωροθέτηση των επιχειρήσεων αλλά και η βοήθεια για τη μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους όπως τα ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, αποτέλεσαν τον πυρήνα της συζήτησης.

Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη αποτίμησης της φετινής τουριστικής περιόδου και η αναζήτηση πόρων χρηματοοικονομικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις. Τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη για το σχεδιασμό ίδρυσης Περιφερειακού Ταμείου «Μικροπιστώσεων» καθώς και για τις ενεργειακές κοινότητες που υπάρχουν και εκφράστηκε η προτροπή προς τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτές.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε η διερεύνηση σε συνεργασία με άλλους φορείς και την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, για τη διεξαγωγή αναπτυξιακού συνεδρίου, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Η επιλογή του χρόνου γίνεται για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την οικονομική κρίση, την

πανδημία και τον πόλεμο, για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή (ψηφιακός μετασχηματισμός – πράσινη και κυκλική οικονομία – υποδομές στις μεταφορές).

Τέλος, η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στα Χανιά, στο Επιμελητήριο Χανίων.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter