Κρήτη: Παρουσία Καλαντζάκη η σύσκεψη για τη λειψυδρία

0
47

Στη σύσκεψη με θέμα το συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου παρέστη σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Στην εν λόγω σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κα. Πελαγία Πετράκη, ο διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Διεύθυνσης Υδάτων κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, πρόεδροι των ΤΟΕΒ Λασιθίου, Δήμαρχοι του νομού και ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η συνεχιζόμενη λειψυδρία και συζητήθηκαν προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μετέφερε το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους δημότες της Ιεράπετρας και τόνισε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη μη αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καλαντζάκης:
«Η ενιαία διαχείριση του νερού, σε τοπικό και σε διαδημοτικό επίπεδο, απαιτεί μεγάλα έργα.

Έργα αποθήκευσης των υδάτων, βελτίωσης της ποιότητας του νερού και μεταφοράς του νερού άρδευσης.

Τα έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, των οποίων οι μελέτες έχουν πλέον ωριμάσει, είναι υψηλού κόστους και απαιτήσεων και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνεται η προσαγωγός διώρυγα Μύθων – φράγματος Μπραμιανιών, το φράγμα στον Άγιο-Ιωάννη, το διάφραγμα στο Μύρτος και τα συμπληρωματικά έργα στο φράγμα των Μπραμιανών.

Από τη μεριά του Δήμου υπάρχει εξαρχής σχεδιασμός και προγραμματισμός με αποτέλεσμα να υλοποιούνται ποικίλα έργα στην άρδευση και στην ύδρευση. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος.

Επιπλέον υπάρχει σαφής ενημέρωση των πολιτών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και έχουμε επανειλημμένα γνωστοποιήσει στα αρμόδια υπουργεία την αναγκαιότητα και τη σημασία της επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων.

Πλέον η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση που οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει τη δέουσα προσοχή.

Διεκδικούμε την τήρηση των υποσχέσεων για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων.

Η επάρκεια του νερού άρδευσης δεν πρέπει να αποτελεί ανησυχία των ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένων καλλιεργητών μας.

Κύριοι υπουργοί και βουλευτές δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Δώστε στον τόπο μας τη δυνατότητα να συνεχίσει να ευημερεί.

Κάντε άμεσα πράξη τα λεγόμενά σας.»