Η αποκάλυψη του OPEN για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων όπως θα αποκαλούνται τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων και στα οποία θα παραμένουν έγκλειστοι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης ασύλου αιφνιδίασε τις τοπικές κοινωνίες.
Ο κυβερνητικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί αύριο περιλαμβάνει τη λειτουργία σε πρώτη φάση προαναχωρησιακών κέντρων στο βόρειο αιγαίο στη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο στα νησιά που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος. Κάθε μία από τις νέες κλειστές δομές θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10.000 άτομα.
Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθούν άλλες 5 τέτοιες δομές στην ενδοχώρα με χωρητικότητα ως δύο χιλιάδες άτομα , και οι δύο από αυτές θα φιλοξενηθούν στις περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. όπου ο νέος πρόεδρος του σώματος Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι: “Μέσα από τις αξίες της συλλογικότητας θα καθορίσουμε τη στάση μας. Θα θέσουμε τις σωστές 0προτεραιότητες και με όλα τα άλλα συλλογικά όργανα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Κι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, (…) θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί”.
Το ζήτημα του προσφυγικού έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και είναι μια “καυτή πατάτα” που πεφτει στα χέρια των Δημάρχων της Κρήτης με τον πρόεδρο της ΠΕΔ να σκέφτεται το ποια θα είναι η αντιπρόταση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, “να πρωτοπορήσουμε και προτείνουμε κάτι άλλο πιο καλό και πιο ανθρώπινο, που θα εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ανθρώπων αυτών”.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης χαρακτήρισε αποτυχημένο πείραμα τις κλειστές ομές φιλοξενίας προσφύγων και σημείωσε ότι “η δημιουργία των hot spot είναι σαν να μεταφέρουμε ένα αποτυχημένο πείραμα και να το κάνουμε κι εδώ άλλη μια τραγωδία”. Δεν είναι σωστή η διαχείριση του προσφυγικού με αυτόν τον τρόπο. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν σωστά, συγκροτημένα και οργανωμένα, χωρίς κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες· και κυρίως με όρους αξιοπρέπειας και για τους κατοίκους αλλά και για τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουμε”.
“Δεν είμαστε έξω από την ευθύνη που πρέπει όλοι να έχουμε αλλά προς Θεού, τα πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα και να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε περιοχές που λόγω της έντασης των γεγονότων δεν είχαν το περιθώριο να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό”.
Σε ότι αφορά στο στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου που πληροφορίες λένε ότι συγκαταλέγεται σε ένα από τα 8 στρατόπεδα στη χώρα που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι η δική του πληροφόρηση δεν το εντάσσει στη λίστα.
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της ΠΕΔ, Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, συμφώνησε στη θέση του να μη δημιουργηθεί hot spot στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι: “Νομίζω ότι το μοντέλο με το οποίο διαχειρίστηκε η ΠΕΔ Κρήτης το προσφυγικό ήταν απόλυτα πετυχημένο. Επάνω σε αυτό το μοντέλο πρέπει να συνεχίσουμε. Είναι ένας λάθος τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε ανθρωπιστική προσέγγιση στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στις τοπικές κοινωνίες τους κατάλληλους τρόπους για την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων.”
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επείγεται να εφαρμόσει το σχεδιασμό της, καθώς από τη μία οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και μόνο το τελευταίο 24ωρο περισσότεροι από 500 μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά και από την άλλη η κατάσταση είναι πλέον σε πολλές περιπτώσεις εκρηκτική. Το μεσημέρι, δεκάδες πρόσφυγες που κρατούνται σε έναν μικρό χώρο στο κεντρικό λιμεναρχείο της Ρόδου, ξεσηκώθηκαν. Πρόκειται για περίπου 60 άτομα που είχαν φθάσει με φουσκωτό στο Πρασονήσι την 1η Νοεμβρίου και ζητούν να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
με πληροφορίες από open, ethnos