Κρήτη: Με τι καιρό θα ψηφίσουμε την δεύτερη Κυριακή; | Αναλυτική πρόγνωση

0
100

Το καλοκαίρι, όπως το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να αποκαθίσταται οριστικά. Έχει αλλαγές ο καιρός, και οι θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι αυξημένο το ενδιαφέρον του κοινού στις καιρικές προγνώσεις των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα. 

Αναλυτικά:

Με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και πρόσκαιρα αυξημένων νεφώσεων το Σαββατοκύριακο

Με πολύ ήπιο τρόπο φαίνεται να ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος , ημερολογιακά τουλάχιστον, από το Σάββατο. Μάλλον όμως πως το καλοκαίρι όπως το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια πιθανά να αποκατασταθεί μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου μιας και εκεί οριοθετούν τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά δεδομένα την εισβολή θερμότερων αερίων μαζών στα νότια της χώρας μας.

Η όλη αυτή κατάσταση οφείλετε στην διάταξη και την διαρκή μεταβολή των Βαρομετρικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και στην εμμονή των ψυχρότερων εισβολών που για εφέτος φαίνεται να επηρεάζουν επαναλαμβανόμενα και τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Στην Κρήτη οι μεταβολές του καιρού με την πρόσκαιρη εμφάνιση των πυκνών νεφώσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανώτερη κυκλοφορία των συστημάτων και στις ψυχρές μάζες που διατηρούνται έως και αυτή την περίοδο.

Στο ίδιο πλαίσιο λοιπόν αναμένεται η εξέλιξη του καιρού και για τις επόμενες ημέρες με την προοπτική βέβαια να σημειωθεί μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο Σάββατο.

Η μεταφορά σκόνης, σε μικρή σχετικά συγκέντρωση, πραγματοποιείται στη ανώτερη ατμόσφαιρα προκαλώντας μία μικρή θολότητα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σκόνης σε χαμηλά στρώματα δεν εμφανίζουν ανησυχία μιας και δεν εμφανίζονται να ξεπερνούν τα καθορισμένα όρια ασφαλείας.

Για σήμερα Σάββατο αναμένονται διαδοχικές αλλαγές στην εικόνα του καιρού με λίγη ηλιοφάνεια και πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τόπους να εμφανισθεί έστω και πρόσκαιρα μία ασθενής βροχόπτωση ή και να πέσουν λίγες ψιχάλες βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ κατά τόπους έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα και αυτό θα γίνεται περισσότερο αισθητό στις ώρες όπου θα επικρατούν οι αυξημένες νεφώσεις, θα κυμανθεί δε από τους 18⁰C η ελάχιστη ενώ η μέγιστη τιμή στα δυτικά θα κυμανθεί γύρω από τους 25⁰C και στα ανατολικά στους 28⁰C.

Για την Κυριακή αναμένεται καλύτερο σκηνικό του καιρού με περισσότερη ηλιοφάνεια αν και από τις απογευματινές ώρες κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν από Δυτικές έως και Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, πρόσκαιρα το μεσημέρι κατά τόπους έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία, με τη βοήθεια και της ηλιοφάνειας αναμένεται η μέγιστη τιμή της να κυμανθεί στους 28⁰C.

Παρόμοιο παραμένει το σκηνικό του καιρού και με το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν επικράτηση της ηλιοφάνειας από την Τρίτη και μετά. Παραμένει και η Δυτική τάση των ανέμων, χωρίς όμως να ενισχύονται ιδιαίτερα, ενώ η θερμοκρασία τις βραδινές ώρες θα διατηρεί ακόμη ένα ελαφρώς ανοιξιάτικο χαρακτήρα ενώ οι μέγιστες τιμές με τη βοήθεια περισσότερο της ηλιοφάνειας θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 26 με 28⁰C. Σταδιακά επίσης από τη Δευτέρα περιορίζεται ακόμη περισσότερο η μεταφορά σκόνης επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter