Κρήτη: Η «Αρετούσα» έρχεται και θέλει προσοχή! Αναλυτικά ο καιρός

0
1222

Μια πολύ σοβαρή διαταραχή του καιρού, είναι προ των πυλών, αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, παρουσιάζοντας τον καιρό των επόμενων ημερών στην Κρήτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η νέα κακοκαιρία  θα μας απασχολήσει από σήμερα Τρίτη, έως και την Παρασκευή!

Τα κύρια χαρακτηριστικά της, πέραν της διάρκειας, θα είναι οι γενικευμένες σε πολλές περιπτώσεις αρκετά έντονες έως και ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι άνεμοι που θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις(ΝΑ- Α -ΒΑ) οι οποίοι μάλιστα θα ενισχυθούν και σε κάποιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, θα αγγίξουν και τα 7-8 μποφόρ και οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, που όμως θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα!

Πιο αναλυτικά ο καιρός:

Τρίτη 14/1/2020

Το πρωί της Τρίτης θα έχει συννεφιές που συνεχώς θα αυξάνουν κι ίσως κάποιες ψιχάλες ή ασθενείς βροχές εδώ κι εκεί. Από τις μεσημεριανές ώρες αυτές οι βροχές θα  επεκταθούν από τα δυτικά – νοτιοδυτικά και τα νότια με περαιτέρω εντάσεις. Τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο καιρός θα επιδεινωθεί περισσότερο, από τα δυτικά προς τ’ ανατολικά!
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ,που βαθμιαία θα ενισχυθούν και μέχρι τη νύχτα θα αγγίζουν σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές ακόμα και τα 6 -7, στα δυτικότερα παραθαλάσσια του νομού Χανίων πρόσκαιρα και τα 8 μποφόρ!
Η θερμοκρασία στα πεδινά δεν θα ξεπεράσει τους 14-15°C (λίγο υψηλότερες, ίσως παρατηρηθούν στα ανατολικά – νοτιοανατολικά).
Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 1450-1600μ και πάνω.

Ίσως πρόσκαιρα χιονίσει και λίγο χαμηλότερα (1350-1400μ).

Τετάρτη 15/1/2020

Μια αρκετά δύσκολη ημέρα για το νησί μας! Νεφελώδεις καιρός με βροχές, που θα έχουν και διάρκεια και ένταση! Σποραδικές καταιγίδες, χαμηλές νεφώσεις και κάποιες ποσότητες σκόνης από την Αφρική, θα είναι πέραν των βροχοπτώσεων τα χαρακτηριστικά του καιρού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις. Ανατολικοί – βορειοανατολικοί στα δυτικά και τα βόρεια κι ανατολικοί – νοτιοανατολικοί στα ανατολικά και τα νότια -νοτιοανατολικά. Οι εντάσεις τους όχι παντού αλλά κατά τόπους κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές 9 μποφώρ, δεν αποκλείονται στα πελάγη!
Η θερμοκρασία περίπου στα επίπεδα της Τρίτης!

Τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα ανέβουν κι άλλο και θα αφορούν τα βουνά μας από τα 1600-1700μ και πάνω!

Πέμπτη 16/1/2019

Μια ακόμα δύσκολη ημέρα ίσως και με πιο έντονα φαινόμενα σε σχέση με την Τετάρτη για τα βόρεια – βορειοδυτικά κι εσωτερικά του νησιού. Δείξτε μεγάλη προσοχή! Στο νομό Λασιθίου και κυρίως στα ανατολικότερα διαμερίσματα του, πρόσκαιρα, ίσως υπάρξει μια σχετική ύφεση της κακοκαιρίας, λόγω θέσης χαμηλού. Πιθανότητα για μια μικρή παύση υπάρχει και για τις κεντροανατολικές περιοχές του νησιού. Θα παρατηρηθούν και πάλι χαμηλές νεφώσεις κι αυξημένη υγρασία!
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-8 και στα δυτικότερα τμήματα του νομού Χανίων ακόμα και 9 μποφόρ, σταδιακά θα στραφούν σε πιο βόρειους και θα εξασθενήσουν λίγο.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.
Οι χιονοπτώσεις που αρχικά και πάλι θα αφορούν μεγάλα υψόμετρα, από το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη θα ξεκινούν ακόμα κι από τα 1300-1400μ!

Παρασκευή 17/1/2020

Νεφώσεις αρχικά, με βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νησιού. Γρήγορα ο καιρός θα αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση από τα νότια και τα δυτικά, ενώ τα φαινόμενα στα υπόλοιπα θα περιορίζονται και θα εξασθενούν σταδιακά. Δεν αποκλείονται στα βόρεια κι ανατολικά -βορειοανατολικά τμήματα του νησιού μέχρι το μεσημέρι κάποιες έντονες βροχές!
Οι άνεμοι , βόρειοι – βορειοδυτικοί 6-7 και μόνο τοπικά και πρόσκαιρα 8 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση.
Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση, στα βόρεια.
Οι χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές, θα ξεκινούν από τα 1250-1300μ.

Από το Σάββατο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τον καιρό να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, όσον αφορά τα φαινόμενα! Παρ’ όλα αυτά θα κάνει αρκετή ψύχρα και δεν αποκλείεται να βρέξει πρόσκαιρα και τοπικά και να χιονίσει ασθενώς στα ορεινά!

Φεύγει λοιπόν η Αρετούσα, όμως μάλλον δεν θα ησυχάσει ο καιρός μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα!