Κρήτη: Η Περιφέρεια στο ευρωπαϊκό έργο TOUREST

0
42

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν από λίγες μέρες στη Λαμία, έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου TOUREST (Tourism Water Management For Sustainable Adrion Coastal Areas) στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Inter-reg «ADRION», όπου συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης (Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ρεθύμνης).

Συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ συμμετέχουν επίσης στο σχήμα και εταίροι από την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Την έναρξη του έργου χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ενώ την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα. Μαρία Λιονή, ο ειδικός συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννης Πολυχρονάκης και η κα. Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου ΤOUREST.

Το «TOUREST» έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση της κατανάλωσης νερού στον τομέα του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου (όπως αυτή ορίζεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Interreg).

Το έργο στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση πολιτικών και μέτρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση λύσεων και τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού από επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στις περιοχές των εταίρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το TOUREST αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων, που σχετίζονται με το αντικείμενο του έργου, όπως δημοτικές και δημόσιες αρχές, υπεύθυνες για θέματα διαχείρισης τουρισμού και υδάτινων πόρων, επιχειρήσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, εταιρείες περιφερειακής ανάπτυξης, περιβαλλοντικές ΜΚΟ κτλ.

Το έργο TOUREST , στο οποίο μετέχουν συνολικά 10 εταίροι, υλοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος INTERREG ADRION, έχει συνολικό προϋπολογισμό 972.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERDF – IPA II) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. 

Αναλυτικά οι 10 εταίροι του έργου

  1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

2. Περιφέρεια Κρήτης

3. Μη κυβερνητικό ίδρυμα Foundation Business Start-Up Center Bar, Μαυροβούνιο

4. Ένωση για τη διαπεριφερειακή, τοπική και Ευρωπαϊκή συνεργασία, Ιταλία

5. Οργανισμός για το Περιβάλλον Λομβαρδίας, Lombardy Foundation For The Environment, Ιταλία

6. Δημόσιος Οργανισμός Rizana Water Works, Σλοβενία

7. Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

8. Οργανισμός Υδάτων Σλοβενίας (Associated Partner)

9. Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Έρευνα (Associated Partner)

10. Κέντρο Οικολογικής Παραγωγής Κροατίας

Πηγή: tornosnews.gr/lamiareport.gr