Κρήτη: Οι αγρότες ξεσηκώνονται και διεκδικούν

0
54

Λίγο πριν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων με ανακοίνωση που εξέδωσε  απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή αρχής γενομένης στην απεργιακή συγκέντρωση στην Παρασκευή 12/1 στις 10 πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Η σχετική ανακοίνωση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας, αλλά και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το πολυνομοσχέδιο αφορά τους αγρότες, αφού από 21/2 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, για να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται σε χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες χρωστάνε εισφορές στον ΕΦΚΑ κι έτσι πάνω απ’ το κεφάλι τους θα κρέμεται ο φόβος της κατάσχεσης. Προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν «ανάπτυξη», χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα αγροτικά νοικοκυριά, όπως γίνεται με το πολυνομοσχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό, με αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2%. Πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ στο στρέμμα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, μαζί με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Έχοντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης στη Λάρισα στις 27/12, πραγματοποιούμε παγκρήτια σύσκεψη στις 18/1 στο Ρέθυμνο, 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο, για τον προγραμματισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται και οι συσκέψεις του Αγροτικού Συλλόγου στις 15/1 στο Τεφέλι, στις 16/1 στο Χάρακα και στις 19/1 στα Πραιτώρια, όπου θα γίνει ενημέρωση για παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναπτύσσεται ανοιχτή και γόνιμη συζήτηση για τα αιτήματα – διεκδικήσεις.

Οι νέες πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται σα συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων που οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, στη βάση του ενιαίου πλαισίου αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις και τον εμπλουτισμό.

Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12/1 στις 10 πμ στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι αγρότες θα συναντηθούμε με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων. Συνεχίζουμε με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, που θα αποφασίσει η παγκρήτια σύσκεψη της 18/1.

Αιτήματα – διεκδικήσεις αιχμής των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ/ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.»