Κρήτη: Χάθηκε τουρίστρια στον Ψηλορείτη | Την βοήθησαν μέλη Ορεβατικού Συλλόγου

0
79

Τυχερή μέσα στην ατυχία της στάθηκε το πρωί της Κυριακής μία Πολωνή που πήγε για ορειβασία στον Ψηλορείτη μαζί με τον σύζυγο της.

Η γυναίκα άγνωστο πως, χάθηκε και άρχισε να καλεί τον σύζυγό της χωρίς όμως να μπορεί να τον εντοπίσει. Η ορειβάτισσα που κατέβαινε από τον Τίμιο Σταυρό έγινε αντιληπτή όμως από μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου.

Με αρκετή ψυχραιμία και αφού βεβαιώθηκαν πως η γυναίκα ήταν καλά στην υγεία της ενημερώθηκαν για το τι είχε συμβεί και αποφάσισαν να αλλάξουν το δρομολόγιο της διαδρομής τους προκειμένου να βρουν τον σύζυγο της.

Πράγματι μετά από μερικές ώρες σε σημείο όπου έπιαναν τα κινητά τους τηλέφωνα επικοινώνησαν μαζί του και έτσι η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος. 

Όπως έγραψαν στην σελίδα τους στο facebook:

ΚΟΡΥΦΗ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΑΓΚΑΘΙΑΣ 2424μ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 9-6-2019 από τον ΕΟΣ Λασιθίου η προγραμματισμένη ανάβαση στον Ψηλορείτη .

Η διαδρομή μας ξεκίνησε, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, από το οροπέδιο της Νίδας, το υψηλότερο της Κρήτης με υψόμετρο στα 1400 μ. από όπου το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μας οδηγεί μετά από 2,5 χλμ μέσα από ένα ανηφορικό λούκι με πορεία νοτιοδυτική στην τοποθεσία πάνω από τα Ακώλητα, ένα μικρό οροπέδιο, το σταυροδρόμι των περισσότερων μονοπατιών που οδηγούν στην κορφή του βουνού.

Η ομάδα ακολούθησε στην συνέχεια πορεία ΒΔ με κατεύθυνση το υψίπεδο μπροστά από την κορυφή του Βουλωμένου. Από εκεί ανεβήκαμε στην κορυφή του Αγκάθια στα 2424 μ., προκειμένου να αποφύγουμε τις χιονούρες της απότομης βόρειας πλευράς της κορυφής.
Στο σημείο αυτό αντιληφτήκαμε από χαμηλότερα να μας ζητάει βοήθεια κάποιος ο οποίος ερχόταν προς εμάς. Πηγαίνοντας κοντά διαπιστώσαμε ότι ήταν μια Πολωνή ορειβάτισσα σε κατάσταση πανικού που χάθηκε ενώ κατέβαινε με τον σύζυγό της από τον Τίμιο Σταύρο.

Η ομάδα μας αποφάσισε να μην συνεχίσει για την κορυφή αλλά κατέβηκε προκειμένου να αναζητήσει τον σύζυγο της ορειβάτισσας ή σημείο με σήμα στα κινητά για επικοινωνία, πράγμα που καταφέραμε στην βόρειο ανατολική πλευρά του Βουλωμένου. Ο σύζυγος της ήταν ήδη στον Λάκκο του Μυγερού και εμείς την συνοδεύσαμε στο ξεκίνημα του μονοπατιού (Στράτα του Ψηλορείτη) όπου αφού βεβαιωθήκαμε για την ασφάλεια της και βλέποντας την εμφανώς ανακουφισμένη από την περιπέτεια της την αποχαιρετήσαμε .

Στην συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής κατηφορίζοντας το λούκι που οδηγεί στα Ακώλητα περνώντας από τη Σέλα του Διγενή, ένα διάσελο που κατά το μύθο συνδέθηκε με το Διγενή Ακρίτα, και τη Μαύρη Κορφή πάνω σε μια ατέλειωτη χιονούρα με μήκος κοντά στα 1000 μέτρα.

Η ασφαλής επιστροφή μας τερματίστηκε μετά από 8 ώρες έχοντας διανύσει 16,1 χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά στα 1245 μ.

ΥΓ Η ανταμοιβή μας ήρθε το βράδυ όταν με SMS η νεαρή ορειβάτισσα μας ευχαριστούσε για την βοήθεια που τις προσφέραμε.

Thank you very much for help in the mountains today. I got it all and happy though it was hard!

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ