Κορωνοϊός: Τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί για την ανάσχεση της πανδημίας

0
252

Με φόντο τα περισσότερα από 17.000 κρούσματα κορωνοϊού μέσα στον Οκτώβριο, και τα 1.547 χθεσινά κρούσματα συνεδρίασε την Πέμπτη αργά το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί εκ νέου μέτρα σε οριζόντιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, στην κυβέρνηση, μέτρα στοχευμένα με βάση την εικόνα για την εξάπλωση της επιδημίας που διαμορφώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες συζήτησαν και συμφώνησαν να εισηγηθούν δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών.

Αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Κατά πληροφορίες, συμφώνησαν επίσης να εισηγηθούν τρία συγκεκριμένα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές, δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, ώστε να επιχειρηθεί, εφόσον γίνουν δεκτά, να περιοριστεί δραστικά η σχεδόν εκτός ελέγχου κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Έτσι, η εισήγηση περιλαμβάνει:

το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ

το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και κατά τις ίδιες ώρες

την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας.

Ακόμη, θα προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

πηγή: Πρώτο θέμα