Κορωνοϊός: Συναγερμός στα Χανιά από τη θεαματική αύξηση των κρουσμάτων

0
404

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στα Χανιά η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 19 νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα, με τον μέσο όρο κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να φτάνει τα 10, με συνεχή όμως ανοδική τάση.

Ταυτόχρονα την ανησυχία, εντείνει το γεγονός, ότι και στα Χανιά, όπως και σε ολόκληρη την Κρήτη έχει κυριαρχήσει πλέον το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιο επικίνδυνο και πολύ πιο μεταδοτικό, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει προτίμηση και στις νεαρότερες ηλικίες. 

Στο Νοσοκομείο Χανίων, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ covid-19, αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει πλέον τους 5, με τις διαθέσιμες κλίνες να είναι μόλις 6

Στην κλινική covid-19, νοσηλεύονται σήμερα 13 ασθενείς, με τις ηλικίες σύμφωνα με πληροφορίες, να κυμαίνονται από 40 έως 60 ετών.

Η κατάσταση πάντως παραμένει ακόμη ελεγχόμενη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ,εάν απαιτηθεί, να τεθεί σε εφαρμογή και το plan B, που προβλέπει τη μετατροπή της ορθοπεδικής κλινικής σε δεύτερη κλινική για ασθενείς με κορωνοϊό.

Καθώς καθυστερεί η κορύφωση του νέου κύματος, είναι φανερό ότι οι επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ΠΕ Χανίων, με την ανησυχία να είναι έντονη για το μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η διασπορά του ιού σε μικρότερες ηλικίες, όπως αποδεικνύουν και τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων.

Καθημερινά αναστέλλεται η λειτουργία τμημάτων ή και σχολείων, με τους γονείς να είναι ανήσυχοι και να ζητούν επιπλέον μέτρα πρόληψης και προστασίας. 

Από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έχει προγραμματιστεί και για το επόμενο διάστημα, η διεξαγωγή δωρεάν rapid test στον πληθυσμό, με το πρώτο να γίνεται σήμερα Παρασκευή, από τις 10:00 πμ έως τις 14:00 μμ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, σε συνεργασία και με το Δήμο Χανίων.

Δήμαρχοι Περιφερειακών Δήμων του Νομού Χανίων, όπως ο Δήμαρχος Αποκορώνου και ο Δήμαρχος Κισάμου, με αφορμή την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης