Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για 1800 κρούσματα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

0
78

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, με δεδομένο ότι αφενός η έναρξη δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγνα Γυμνασίων και Λυκείων και αφετέρου ο χειμωνιάτικος καιρός, αναμένεται να συμβάλλει στην εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ανησυχητική για την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας, με βάση τα τωρινά δεδομένα, είναι η ανάλυση- πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.Νίκου Τζανάκη.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, αναμένονται 1.800 κρούσματα την ημέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα ο κ. Τζανάκης τοποθετεί περί τις 20 Ιανουαρίου την έναρξη του τρίτου κύματος, δηλαδή, βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

12 περίπου ημέρες μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς και ενόψει των νέων μέτρων αναρτώ απόψε τη δυναμική της επιδημίας όπως την αποτυπώνουν οι αναλύσεις μου. Οι αναλύσεις που έγιναν αφορούσαν τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων…. Χρησιμοποιήθηκαν προχωρημένα μη γραμμικά στατιστικά μοντέλα που έδειξαν πολύ καλή προσαρμογή με εξαιρετικά χαμηλές τιμές residuals…Το μοντέλο που τρέχω φαίνεται να έχει προσροφήσει τις επιπτώσεις των αλλαγών στο lockdown έως και σήμερα δλδ σχολεία, λιανεμπόριο, απαγορευτικά μέτρα κόκκινων περιοχών κλπ…. Από τα μοντέλα ζητήθηκε βραχυχρόνια πρόβλεψη 20 ημερών…. Τι μας δείχνει η εικόνα (χρωματισμένη περιοχή: μοντελοποιημένες τιμές 2ου κύματος, κύκλοι: οι πραγματικές τιμές, μπλέ spikes: έναρξη του 3ου κύματος και 20ήμερη πρόβλεψη). Στις 20/1 ξεκίνησε πιθανώς το 3ο κύμα με εντόνως ανοδική τάση και δυναμική που θα φτάσει πάνω από 1800 κρούσματα ανά ημέρα μέχρι τις 20 Φλεβάρη…. Αυτή η πρόβλεψη γίνεται υπό την παραδοχή ότι το άνοιγμα της μέσης εκπαίδευσης και οι λοιπές αλλαγές από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιδράσουν δραστικά στη δυναμική της πανδημίας πράγμα που το θεωρώ δύσκολο…. Σε 15 μέρες θα επανέλθω ενσωματώνοντας τα νέα στοιχεία και τις αποτυπώσεις που θα επιφέρουν οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν…. Μόνη μας απάντηση και άμυνα στο νέο κύμα είναι να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε όσο καλλίτερα μπορούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας και να ενταθούν οι εμβολιασμοί……. Stay safe….