Κορωνοϊός: Πράσινο φως από EMA στο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer

0
38

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη Δευτέρα το προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά της Covid-19 που στοχεύει στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον», λίγες ημέρες αφού ενέκρινε τα επικαιροποιημένα σκευάσματα που στοχεύουν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.1.

Η πιο πρόσφατη σύσταση αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που στοχεύει στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 καθώς και στο αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Παρ’ όλο που τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν ικανοποιητικά απέναντι στη νοσηλεία και τον θάνατο, η αποτελεσματικότητά τους μειώθηκε με τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

«Σημαντικό βήμα»

Η θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για το προσαρμοσμένο εμβόλιο αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα» για την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού των κρατών μελών το φθινόπωρο και τον χειμώνα τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων , Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

Ειδικότερα, σημείωσε τα εξής:

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε θετική γνωμοδότηση για προσαρμοσμένο αναμνηστικό εμβόλιο κατά της COVID19 από την BioNTech-Pfizer που στοχεύει τις υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4/BA.5

Είναι ένα ακόμη βασικό βήμα για την υποστήριξη των προσπαθειών εμβολιασμού των κρατών μελών το φθινόπωρο/χειμώνα.
Θα ακολουθήσει εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter