Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη

0
233

Λίγο κράτησαν τα συγκρατημένα χαμόγελα της Δευτέρας για τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αφού την Τρίτη ήρθε νέα ψυχρολουσία.

Ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα ανακοίνωσε 1.044 νέα κρούσματα και την Τρίτη 2.199, προκαλώντας απορίες και ερωτηματικά για τη μεγάλη διαφορά των 1.155 νέων λοιμώξεων. Αυτή έχει εξήγηση και βρίσκεται στον αριθμό των τεστ.

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έγιναν 7.203 μοριακά και 4.169 rapid test για τον κορονοϊό, από τα οποία προέκυψαν 1.044 θετικά δείγματα. Αυτό σημαίνει ότι το 9,18% των τεστ που διενεργήθηκαν βγήκαν θετικά.

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έγιναν 21.032 μοριακά και 9.891 rapid test και προέκυψαν 2.199 θετικά δείγματα. Αυτό σημαίνει ότι το 7,11% των τεστ ήταν θετικά.

Πώς πρέπει να διαβάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να διαβάζεται και να εκτιμάται σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ που γίνονται, έτσι ώστε να προκύπτει σαφής εικόνα για το ποσοστό θετικότητας και τη διασπορά του ιού. Παρότι λοιπόν υπήρχε μεγάλη διαφορά από τη Δευτέρα στην Τρίτη, βλέπουμε μια σταθερότητα στα ποσοστά, που κυμαίνεται από 7 έως 9 %.

Όσο για τον λόγο που τα τεστ που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ήταν μόλις λίγο πάνω από τα 11.000; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα έγιναν το Σαββατοκύριακο, που ούτως ή άλλως γίνονται λιγότερα τεστ σε σχέση με τις καθημερινές. Το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα, καθώς πολλά διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν και έτσι τις Δευτέρες ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από τις άλλες μέρες.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr