Κορωνοϊός: Μετά το Ρέθυμνο στο “κόκκινο” και το Ηράκλειο

0
132

Στο “κόκκινο” εντάσσεται ο δήμος Ηρακλείου και όχι ολόκληρη η Περιγερειακή Ενότητα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Τα μέτρα θα ισχύουν από το Σάββατο στις 6 π.μ έως την Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Στο “κόκκινο” παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου Όπως αναφέρθηκε στην  ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 325 διασωληνωμένους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στο «βαθύ κόκκινο» εισέρχονται από αύριο ως την 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Παραμένουν Αχαΐα, Εύβοια, Μύκονος και Αττική.

Στο κόκκινο εντάσσονται και η ΠΕ Κεφαλληνίας, ο δήμος Θάσου, αλλά και όλη η ΠΕ Ηλείας, πλην της Ανδρίτσαινας. ο δήμος Αγιάς της ΠΕ Λάρισας, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, και οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας. Επίσης ο δήμος Άργους – Μυκηνών και ο δήμος Ζίτσας, της ΠΕ Ιωαννίνων.

Δεν παρατείνονται στον δήμο Θήρας, στον δήμο Αγίου Νικολάου και στην Ζάκυνθο.

Αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Επιπλέον, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 10.500. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας», τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε άλλωστε, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού ατόμων άνω των 75 ετών. Όπως είπε, σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.

Την ίδια ώρα και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική με εξαίρεση στην Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Παρόλα αυτά, στην περιφέρεια καταγράφονται 5.500 ενεργά κρούσματα, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες για τον κορωνοϊό
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε περισσότερα από 2.000 νοσηλείες, με μέσο όσο 200 εισαγωγές την ημέρα. Όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις απλές κλίνες covid ανέρχεται στο 53% ανά την επικράτεια.

Τέλος, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο φαινόμενο συνεχιζόμενης διασποράς στους εργασιακούς χώρους. Όπως είπε, το γεγονός κάθε μέρα που βρισκόμαστε στη δουλειά μας με τους ίδιους ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ένας από αυτούς έχει τον δικό του οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. «Όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, σημειώνοντας πως οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένει επιβεβλημένο να τηρούμε την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για όλη την κοινωνία» είπε.