Κορωνοϊός: Η χαλάρωση των εορτών κράτησε ψηλά τα κρούσματα | Η ανάλυση καθηγητή από την Κρήτη

0
53

Την αποτίμηση της επίδρασης των γιορτών στη δυναμική της πανδημίας, κατέγραψε στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης.

Στο σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται η επίδραση που είχε η χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των εορτών, η οποία είναι εμφανής, σύμφωνα με τον επιστήμονα. 

Τα καλά νέα κατά την άποψη του κ. Τζανάκη, είναι ότι, όπως δείχνει και η καμπύλη, “αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας εξαιτίας των γιορτών όπως περίμεναν πολλοί”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “η καμπύλη συνεχίζει να δείχνει αποκλιμάκωση αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του μεταξύ άλλων:

Στην εικόνα αναπτύσσεται το μοντέλο όπως θα εξελισσόταν χωρίς την άρση των μέτρων και την χαλαρότητα της περιόδου από 15/12/2020 (συνεχής γραμμή).

Με την διακεκομμένη γραμμή αναπτύσσεται αυτό όπως εξελίχθηκε στην πραγματικότητα με την χαλαρότητα και την άρση των μέτρων (σκιασμένη περιοχή παριστά τα (95%CI).

Tο δεύτερο μοντέλο αναπτύχθηκε με την παραδοχή της σταδιακής αύξησης του κοινωνικού συγχρωτισμού 10%-50% με κορύφωση το διήμερο της πρωτοχρονιάς, εξαιτίας της άρσης των μέτρων και της κοινωνικής χαλαρότητας.

Από τα 2 μοντέλα ζητήθηκε βραχυχρόνια πρόβλεψη 20 ημερών. Είναι εμφανής η επίδραση της άρσης των μέτρων.

Έτσι αντί αυτή την εβδομάδα να έχουμε κρούσματα 200-400/ημέρα, όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερη ανάρτηση, έχουμε 600-800.

Η δυναμική αυτή οδηγεί στην πρόβλεψη ότι θα διατηρηθούμε όλο τον Ιανουάριο σε τριψήφια νούμερα πολύ κοντά στα 700 κρούσματα ανά ημέρα.

Μόνο αν προσέξουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά θα μπορέσουμε στο τέλος του μήνα να συμπιέσουμε τα κρούσματα γύρω στα 400/ημέρα.

Πάντως υπάρχει και ένα καλό νέο στην όλη υπόθεση. Μάλλον αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας εξαιτίας των γιορτών όπως περίμεναν πολλοί.

Έτσι ευτυχώς η καμπύλη συνεχίζει να δείχνει αποκλιμάκωση αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό… κάτι είναι και αυτό.