Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά νέα για την εξέλιξη του τρίτου κύματος

0
97

Χαμηλότερης δυναμικής από το προηγούμενο, είναι το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φαίνεται, με τη ρητή επιφύλαξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 1600-2000. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Νίκου Τζανάκη:

Καλημέρα σε όλους…. έχουμε ενθαρρυντικά νέα …..Μετά από 15 ημέρες και με ενσωματωμένες άλλες περίπου 20 ημέρες μετρήσεων αποφασίσουμε να επικαιροποιήσουμε το μοντέλο που τρέχουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες παραμέτρους δλδ τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές και μια σχετική αύξηση περίπου 2% των εμβολιασθέντων… Είναι σαφές ότι επιβεβαιώνεται η από 30 Ιανουαρίου πρόβλεψη μας ότι αυτό το κύμα θα είναι χαμηλότερης δυναμικής από το προηγούμενο…. Είναι επίσης σαφές ότι το μοντέλο με την προσθήκη των παραδοχών υποστρέφει την πρόβλεψη του σε σαφώς μικρότερες τιμές (μπλε spikes)…. Φαίνεται, με τη ρητή όμως επιφύλαξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, ότι θα πάμε προς το τέλος του μηνός σε τιμές μεταξύ 1600-2000 με τα κατώτερα όρια εμπιστοσύνης (90%CI) να κινούνται σαφώς σε ελπιδοφόρες τιμές που εύχομαι να επικρατήσουν εντέλει…. Η αρχική πρόβλεψη (κόκκινη καμπύλη) των 2500 κρουσμάτων έχει πλέον ελάχιστες αλλά προσοχή όχι μηδαμινές πιθανότητες να επαληθευθεί… Εδώ φαίνεται και η αξία των έγκαιρων εστιασμένων μέτρων που πάρθηκαν και που πάλι φαίνεται να δίνουν τη λύση… Όπως έχω ξαναπεί και παλιότερα τα μαθηματικά μοντέλα γίνονται για να διαψεύδονται από τη λήψη αποφασιστικών μέτρων που τα ίδια τα μοντέλα αυτά προκαλούν… προσοχή όμως, τα μέτρα πρέπει να παίρνονται εγκαίρως, και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία αυτών των προβλεπτικών προσεγγίσεων…. Προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας….. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα σε πολυσύχναστα μέρη…. Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό…..