Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον ΕΛΚΕ και τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο

0
17

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος Επιτροπής Περιοχής, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, και Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, καθώς και Γιάννη Δαλέζιο, στέλεχος του ΚΚΕ, περιόδευσαν στον ΕΛΚΕ και στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 10/3.

Στον ΕΛΚΕ, συζήτησαν με εκπροσώπους και μέλη του Συλλόγου Έκτακτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και σε τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το άδικο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, το οποίο έγινε δυσμενέστερο με διατάξεις του ν.4957/2022 («νόμος-πλαίσιο Κεραμέως»), ουσιαστικά «μηδενίζοντας» την πολυετή εμπειρία των εργαζομένων, μη αναγνωρίζοντάς τους ως προσωπικό του Πανεπιστημίου, και κατατάσσοντάς τους σε δυσμενές φορολογικό καθεστώς.

Συζητήθηκε η ανάγκη μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και της προκήρυξης νέων θέσεων προσωπικού, καθώς αναδείχθηκε ότι με τις συνταξιοδοτήσεις υπάρχει συνεχής μείωση του προσωπικού. Τα στελέχη του ΚΚΕ υπενθύμισαν τις τροπολογίες που έχει καταθέσει στη βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για την ανάγκη «αυτοδίκαιης μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου», καθώς και την πρόταση που είχε καταθέσει πριν 3 χρόνια κατά την συζήτηση στη βουλή της αναθεώρησης του Συντάγματος, για την αλλαγή του άρθρου 103, που απαγορεύει τη μονιμοποίηση προσωπικού του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Τόσο η τροπολογία όσο και πρόταση του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκαν από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι είναι συνειδητή η επιλογή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να αφήνουν «ξεκρέμαστους» τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε όλο τον δημόσιο τομέα), με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους για το κράτος, την ομηρία και χειραγώγηση των εργαζομένων, καθώς και την πολυδιάσπασή τους. Τέλος, σημείωσαν τη θέση του ΚΚΕ για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσανατολισμό της κατανομής των πόρων για επιστημονική έρευνα μέσα από ένα ενιαίο κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μέσα από τα πανεπιστήμια, σε άμεση σύνδεση με τις κοινωνικές ανάγκες.

Στη βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους εργαζόμενους, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας της: οι ηλεκτρονικές συνδρομές για τα επιστημονικά περιοδικά έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ έχουν πάψει οι αγορές έντυπων επιστημονικών βιβλίων. Και στη βιβλιοθήκη, βασικό πρόβλημα είναι η μη αντικατάσταση του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμοι). Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των βιβλιοθηκών, στο πλαίσιο της συνολικής εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει στη βουλή, υπό μορφή ερωτήσεων, τόσο το εργασιακό θέμα των εργαζομένων ΙΔΟΧ στον ΕΛΚΕ όσο και τα προβλήματα της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter