Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες περιοχές του Νομού Χανίων (φώτο & video)

0
55

Για τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ο Νομός Χανίων, ενημερώθηκε την Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους βουλευτές Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιάννη Μανιάτη.

Αρχικά το κλιμάκιο επισκέφτηκε, τις γέφυρες του Κερίτη σε Αλικιανό και Πλατανιά και στη συνέχεια μετέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ζήτησε «να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες και σε επίπεδο υποδομής, κυρίως οδικής αλλά όχι μόνο οδικής, προκειμένου ο Νομός να αποκτήσει τον κανονικό του ρυθμό το συντομότερο δυνατόν».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης, τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο «θα καταθέσουμε, σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να εκδοθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε οι κάτοικοι των οποίων είτε το σπίτι είτε η επιχείρηση, είτε το χωράφι επλήγη  να μην είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από φορολογικά, ασφαλιστικά, ΔΕΗ και όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έτσι κι αλλιώς αντικειμενικά αδυνατούν να τις πληρώσουν».

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε την αναγκαιότητα για συντονισμό και αποτελεσματικότητα για «να έχουμε την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας της πρόσβασης του οδικού δικτύου αλλά και με το να κινηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την οριστική αποκατάσταση και βέβαια τις αποζημιώσεις σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο έχει πληγεί».

 

Tο κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής – που αποτελούνταν από τους Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Μανιάτη, Υπεύθυνο του Τομέα Υποδομών και Δικτύων, Βασίλη Έξαρχο, Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην Διοικητή ΕΛΓΑ, Γιάννη Οικονομίδη, Γραμματέα Τομέα πολιτικής Υποδομών και Μεταφορών Κινήματος Αλλαγής, Ιπποκράτη Μανουδάκη, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής, Χρύσα Χαριτάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής Χανίων, και τους υποψήφιους βουλευτές Κινήματος Αλλαγής Χανίων Γιώργο Πολιτάκη και Γιάννη Μαργαρώνη – δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τα παρακάτω :

1) Την άμεση έκδοση ΚΥΑ κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των ενισχύσεων στους πληγέντες από πλημμύρες κατ’αναλογία παρόμοιων περιπτώσεων.

2) Την άμεση αποκατάσταση των βλαβών που θα εξασφαλίσει ασφαλή μετακίνηση στο οδικό δίκτυο όλων των κατηγοριών.

3) Την ενίσχυση της Περιφέρειας και των Δήμων σε πόρους και ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες εκπόνησης των αναγκαίων μελετών και η κατασκευή των έργων. Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να αξιοποιήσει το μελετητικό απόθεμα ανάλογων τεχνικών κατασκευών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο μεγάλων έργων αυτοκινητοδρόμων ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος και το κόστος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών.

4) Την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φορολογουμένων, επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών.

5) Την άμεση χρηματοδότηση των Δήμων για την καταβολή του εφάπαξ πρώτου βοηθήματος και της οικοσκευής, όπως και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των ζημιών σε κατοικίες κι επιχειρήσεις.

6) Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στη φυτική παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο και τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και για την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.