ΚΚΕ Χανίων: Συνέντευξη τύπου για την παράσταση «100 χρόνια ΚΚΕ – Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ακόμα ταξιδέψει…»

0
16

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης «100 χρόνια ΚΚΕ – Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμα…», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 8 Δεκέμβρη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης.

Το μέλος της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ Μαρία Γιαννάκη σημείωσε ότι «η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Είναι η ιστορία της εργατικής τάξης, η ιστορία συνολικά του λαού μας. Γι’ αυτό καλούμε το χανιώτικο λαό το Σάββατο 8/12, στις 8.00μ.μ. στο θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» να παρακολουθήσει τη μεγάλη πολιτιστική-πολιτική εκδήλωση «100 χρόνια ΚΚΕ – Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμη…», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη. Μέσα από το έργο αναδεικνύονται συμπεράσματα στρατηγικής μέσα από το καμίνι της ταξικής πάλης, γίνεται προσπάθεια εκλαΐκευσης του Προγράμματος του ΚΚΕ. Πάνω από 50 καλλιτέχνες και τεχνικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και προβάλλουν την ομορφιά της ταξικής πάλης, την ιστορική αναγκαιότητα της επανάστασης, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον αγώνα για τον σοσιαλισμό κομμουνισμό. Συστρατεύονται γι’ αυτή την παράσταση και τιμούν την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ».

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης σημείωσε τα εξής: «Ήταν μεγάλη τιμή και ευθύνη η πρόταση που μου έγινε από την ΤΕ Ηρακλείου για το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης. Δεν είναι εύκολο να μελετήσεις τη δράση, τα ντοκουμέντα, τα γεγονότα, την ιστορία του ΚΚΕ, δηλαδή του ελληνικού λαού, των τελευταίων 100 χρόνων και να τα χωρέσεις σε ένα θεατρικό έργο. Εμείς επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε τα γεγονότα όπως αναδεικνύονται μέσα από την λογοτεχνία και την ποίηση της περιόδου, το λαϊκό τραγούδι, μέσα από μικρά κινηματογραφικά φιλμ, κ.ά. Αυτό που κυρίως με προβλημάτισε είναι ποια μορφή θα ήταν η καταλληλότερη, ώστε να αγγίξει και να προσεγγίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Έτσι διαλέξαμε ως την πλέον κατάλληλη τη μορφή του λαϊκού επικού θεάτρου.

Απ’ ό,τι φάνηκε και από την επιτυχημένη παρουσίαση το προηγούμενο Σάββατο στο Ηράκλειο, σωστά επιλέξαμε. Ένας μεγάλος χώρος σαν το «Αστόρια» ήταν ασφυκτικά γεμάτος και η παράσταση διακοπτόταν κάθε 5 με 6 λεπτά από τα χειροκροτήματα του κόσμου. Σύμφωνα με δικά τους λόγια άνθρωποι πέρα και έξω από το ΚΚΕ ενθουσιάστηκαν και παραδέχτηκαν πως βγήκαν κερδισμένοι σε πολιτιστικό, πολιτικό και ιστορικό επίπεδο. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε πως ανταποκριθήκαμε στη μεγάλη ευθύνη που μας ανατέθηκε. Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που επαγγελματίες καλλιτέχνες υψηλού κύρους, με διακρίσεις, συνέβαλαν σε αυτό το εγχείρημα. Ενδεικτικά αναφέρω τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Άννα Μαχαιριανάκη, τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, τον διευθυντή φωτογραφίας Προκόπη Δάφνο, τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη και πολλούς άλλους. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και σπουδαίο είναι πως δεκάδες ερασιτέχνες καλλιτέχνες συνεισέφεραν χρόνο και μεράκι γι’ αυτή την υπόθεση και ειλικρινά θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο πάνω στη σκηνή να διακρίνεις τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

Ο κ. Νίκος Καλογεράκης, που έχει αναλάβει την οργάνωση της παραγωγής της παράστασης τόνισε: «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο λαός περιμένει από τους καλλιτέχνες, τους ποιητές, τους διανοούμενους, να πάρουν θέση. Αυτό ακριβώς κάνει και η παράσταση, φωτίζοντας φωτίζοντας πτυχές της Ιστορίας του Κόμματος και συνεπώς και της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την παρακολουθήσουν και οι νέοι, για να κατανοήσουν την ιστορία μας, να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε όλοι πώς φτάσαμε ως εδώ και τέλος να φωτιστεί η διέξοδος που εμείς προτείνουμε από αυτό το σύστημα».

Τέλος, το μέλος του ΤΣ Χανίων της ΚΝΕ Στράτος Κουτρουλάκης επεσήμανε: «Η νέα γενιά εμπνεόμαστε – διδασκόμαστε από την 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ. Η εκδήλωση δεν παρουσιάζει απλά την ιστορία του ΚΚΕ. Δίνει πολύτιμα διδάγματα που αφορούν τη ζωή των νέων στο σήμερα. Αφορά έναν νέο σήμερα η προσπάθεια της εργατικής τάξης πριν από 100 χρόνια να φτιάξει το δικό της Κόμμα, το οποίο σήμερα έχει την πιο σύγχρονη και πρωτοπόρα πρόταση, γιατί μόνο σε μια κοινωνία που καταργείται η εκμετάλλευση και μπαίνουν μπροστά οι ανάγκες του λαού, μπορεί να έχει δουλειά με δικαιώματα, ολόπλευρη και πραγματικά δωρεάν μόρφωση, πραγματική δωρεά πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η νεολαία έχει πείρα τι σημαίνει να είναι τα πάντα εμπόρευμα, τι σημαίνει το κέρδος των λίγων να επιβάλλεται στα δικαιώματά μας. Το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας στο μπόι των ονείρων μας, όπου θα απελευθερωθούν οι δυνατότητες της νεολαίας, χωρίς κρίσεις και πολέμους».