Κινέζοι και ακρίβεια φέρνουν τα ηλεκτρικά των 25.000 ευρώ

0
90

Η αγορά των ηλεκτρικών παρουσιάζει πολλά και σημαντικά προβλήματα για τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους κατασκευαστές (πλην Renault και Dacia).

Και ιδίως στο χαμηλό κομμάτι της αγοράς, όπου τα φθηνά κινέζικα μοντέλα αλλά και η ακρίβεια που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αναγκάζουν τις εταιρίες να προσπαθούν να φέρουν γρήγορα μικρά και προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκρουπ Stellantis, το οποίο έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αντιπαρατεθεί στη Renault και τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην προσπάθειά της να διατηρήσει τους αγοραστές της μαζικής αγοράς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική τους δύναμη.

Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για προσιτά ηλεκτρικά οχήματα, η Stellantis πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο, οικονομικό EV εμπνευσμένο από το Fiat Panda, με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ.

Αυτό το επερχόμενο μοντέλο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2024 και θα ανταγωνίζεται άμεσα το Dacia Spring της Renault.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των προσιτών μοντέλων, η Stellantis ετοιμάζεται επίσης να λανσάρει ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης από τη Citroen στις αρχές του 2024, με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ.

Το μοντέλο e-C3 θα κατασκευάζεται στη Σλοβακία για να διατηρηθεί το κόστος παραγωγής χαμηλά, επιτρέποντάς του να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά το Dacia Spring, το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα, και το τοπικά παραγόμενο αμιγώς ηλεκτρικό Renault 5 της Renault.

Η εισαγωγή αυτών των οικονομικά αποδοτικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν οφείλεται μόνο στην ανάγκη να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι των καθιερωμένων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και στην εμφάνιση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση για την παραγωγή προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων.

Εκτός από τα ευρωπαϊκά της εγχειρήματα, η Fiat σχεδιάζει να επαναφέρει το ηλεκτρικό μοντέλο 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να αξιοποιήσει μεγάλη σε μέγεθος αγορά και να αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη δεξαμενή κερδών της Stellantis.

Όσον αφορά το νέο ηλεκτρικό Panda, ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας Fiat, Olivier Francois, υπαινίχθηκε πιθανές συνέργειες με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για το Citroen e-C3.

πηγη: newsauto.gr 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter