Καθυστερεί το έργο στον ποταμό Ταυρωνίτη-Τι θα συμβεί σε νέα κακοκαιρία;

0
161

Μία ακραία κακοκαιρία λίγων μόλις ωρών ήταν αρκετή να προκαλέσει χάος, καταστροφές και νεκρούς στην Χαλκιδική, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου.

Το γεγονός αυτό επαναφέρει μνήμες από ακραία γεγονότα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, στα Χανιά, με καταστροφές που προκλήθηκαν από ισχυρές θεομηνίες, μέσα σε λίγες μόλις ώρες. 

Θεομηνίες που δεν συνέβησαν κατ’ ανάγκη μόνο το χειμώνα, αλλά και τον Οκτώβριο, ακόμη και τον Αύγουστο, μήνες που κανένας δεν περιμένει ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα.

Και όμως προέκυψαν και μάλιστα σοβαρά.

Η ανάγκη λοιπόν αποκατάστασης των προβλημάτων και ειδικά όσων είχαν προκύψει στις κοίτες των ποταμών προβάλει επιτακτική, καθώς κανένας δε γνωρίζει πότε θα προκύψει ένα ακόμη πλημμυρικό γεγονός, που δυστυχώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε τέτοια ξανά και στο άμεσο μέλλον.

Εδώ και δύο μήνες όμως υπάρχει στασιμότητα στο προσωρινό έργο που εκτελείται στην κοίτη του ποταμού Ταυρωνίτη, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από υξ θεομηνία του Φεβρουαρίου, στο ύψος της κοινότητος Συριλίου, στο Δήμο Πλατανιά.

Εκεί έχει τελειώσει μόνο η πρώτη εργολαβία, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Όμως για κάποιο λόγο και παρά τις δεσμεύσεις καθυστερεί αδικαιολόγητα η δεύτερη φάση και η ολοκλήρωση του προσωρινού έργου, με αποτέλεσμα εάν, ω μη γένοιτο, προκύψει κάποια νέα θεομηνία, οι συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.

 Άλλωστε κανένας δεν ξεχνά ότι τον Αύγουστο του 2018, μέσα στο καλοκαίρι, είχε προκύψει μία παρόμοια κακοκαιρία, που είχε σαν αποτέλεσμα ο ποταμός Ταυρωνίτης, να κατεβάσει τεράστιες ποσότητες νερού, για πρώτη φορά μήνα Αύγουστο,  μετά από 50 χρόνια…