Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης γράφει για τον κορωνοϊό και αναλύει τους αριθμούς

0
4388

Σε ανάρτηση του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Απόστολος Δόλλας, γράφει για τον κορωνοϊό και αναλύει τους αριθμούς κάνοντας σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. 

Μία ανάλυση που αξίζει να την διαβάσουμε.

Γράφει ο κ. Δόλλας:

Επειδή βλέπω πολλά «ξεκάρφωτα» νούμερα που οδηγούν σε συμπεράσματα που συν τω χρόνω αποδεικνύονται εσφαλμένα, θα δώσω μόνο δύο σετ, με μικρή επεξήγηση για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα αλλά δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά.

Αν βαριέστε να διαβάζετε κρατήσετε αυτό παρακαλώ: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.

Ιταλία: 1ος νεκρός μέχρι 12ο νεκρό 5 ημέρες.

Ελλάδα: 1ος νεκρός μέχρι 13ο νεκρό 9 ημέρες.

Από τον πρώτο νεκρό η Ιταλία 9 μέρες αργότερα είχε φθάσει στον 34ο νεκρό, και μετά ξέφυγε τελείως.

Με δεδομένη την εκθετική και όχι γραμμική εξάπλωση του ιού, μέχρι τώρα στην Ελλάδα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με την Ιταλία και «αρκετά έως πολύ καλά» σε απόλυτα μεγέθη, αλλά ότι γίνεται στραβά τώρα θα το πληρώσουμε ως χώρα, με θανάτους και εξάπλωση κρουσμάτων, σε δύο εβδομάδες και βάλε.

Χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία για να μην ζήσουμε όσα ζει η Ιταλία και πλέον και η Ισπανία γιατί βεβαίως δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο…

Α, ναι, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 9 ημέρες από τον πρώτο θάνατο είχαν φτάσει στο 21ο (που σαν στατιστική τους πηγαίνει ανάμεσα Ελλάδα και Ιταλία, αλλά με εκθετική εξέλιξη), αλλά με το να αργήσουν τα περιοριστικά μέτρα, 5 ημέρες αργότερα ήταν στον 144ο θάνατο (αντίστοιχα, η Ιταλία στις 14 ημέρες από τον πρώτο νεκρό είχε 197 θανάτους).

Συμπέρασμα: παρακαλώ μην βλέπετε μόνο την τιμή της συνάρτησης αλλά και της πρώτης παραγώγου – αυτό που ζητάνε οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο.

Να απλωθεί η καμπύλη.