Καταργούνται δύο τμήματα ΤΕΙ στην Κρήτη – Δείτε ποια είναι

0
292

Στην κατάργηση δύο τμημάτων ΤΕΙ στην Κρήτη προχωρά η Κυβέρνηση. Πρόκειται για το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στην Ιεράπετρα, το οποίο ιδρύθηκε το 2003. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έχει διαμορφωθεί βάσει διεθνών προτύπων και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ στοχεύει στην αποτελεσματική κατάρτιση των σπουδαστών του στο ευρύτερο αντικείμενο του μάρκετινγκ, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη χρήση υπολογιστών.

Το άλλο ΤΕΙ που καταργείται είναι το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων στο Ηράκλειο το οποίο λειτουργεί εύρυθμα πάνω από 40 χρόνια και οι απόφοιτοί του χαίρουν επαγγελματικής αποκατάστασης και καταξίωσης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Διαθέτει πλούσιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό του προσωπικό είναι άριστα καταρτισμένο. Συνεργάζεται με Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πολλών Ευρωπαϊκών και όχι μόνο κρατών (Ceske Vysoke Uceni Technicke Praze, Odense University College of engineering Denmark, Caledonian University of Glasgow, Fachhochschule Düsseldorf – University of Applied Sciences, Fachhochschule für Technik und Wirtschaft Berlin, Via University College Horsens Denmark, Brno University of Technology Ceske) και εκπαιδεύει σπουδαστές (Erasmus). Επίσης οργανώνει σεμινάρια Δια Βίου Μάθησης, ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Ξανά στον χάρτη – Βουλευτές ασκούν πίεση

Λόγω των αντιδράσεων από τα ΤΕΙ αλλά και τοπικούς παράγοντες, το υπουργείο Παιδείας βάζει ξανά στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Τμήματα ΤΕΙ, τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018. Η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα διακηρύσσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για την ανάγκη εξορθολογισμού της ανώτατης εκπαίδευσης. Βασικό, ακαδημαϊκό, κριτήριο για το ποια τμήματα θα διασωθούν είναι ο αριθμός των διδασκόντων που διαθέτουν σήμερα. Ωστόσο, ήδη καταγράφονται παρασκηνιακές πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές υπέρ της διάσωσης των ΤΕΙ της περιφέρειάς τους.

Έτσι, στα ΤΕΙ στα οποία υπάρχουν μεταβατικά τμήματα έχουν ήδη αποστείλει προτάσεις (με αποφάσεις των ανωτάτων συλλογικών οργάνων τους), για την επαναλειτουργία ή μη των τμημάτων αυτών. Τώρα, η γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να λύσει άμεσα το θέμα, ώστε τα ιδρύματα να κατανείμουν στα τμήματα αυτά θέσεις διδασκόντων από τις 500 νέες που δόθηκαν πρόσφατα στα ΑΕΙ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου (με έδρα στην Καλαμάτα) Δημήτρης Βελισσαρίου, «ζητάμε να μην ληφθεί οριστική απόφαση εάν δεν γίνει διεξοδικός διάλογος με κάθε ΤΕΙ ξεχωριστά. Οπως προκύπτει και από τις εκθέσεις των ιδρυμάτων, υπάρχουν μεταβατικά τμήματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει να συνεχίσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Ιανουαρίου και βασικά κριτήρια για τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου θα είναι η πρόταση του ίδιου του ΤΕΙ για την τύχη του τμήματος και ο αριθμός των σημερινών μονίμων διδασκόντων. Οσο περισσότερους διδάσκοντες διαθέτει ένα τμήμα, τόσο ευκολότερο είναι, με την προσθήκη επιπλέον διορισμών, να ενισχύσει την ακαδημαϊκή του λειτουργία.

kriti24.gr με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter