Κάποτε αυτή ήταν η “Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη” στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

0
101

Αυτή είναι η “Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη” ή μάλλον ότι έχει απομείνει από αυτήν, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

vivliothiki-agora-4

Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», είναι  μια υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, η οποία στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και τοποθετήθηκε στις αρχές  του 2014, σε τέσσερα σημεία:

Την  πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, την πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων), την πλατεία της Σούδας και την πλατεία Κουνουπιδιανών.

antallaktiki-vivliothiki

Οι βιβλιοθήκες τοποθετήθηκαν χάρη στη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Χανίων, με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ.] και του προγράμματος LIFE – εργαλείο WASP [wasptool.hua.gr/] με την υποστήριξη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

vivliothiki-agora-2

Επρόκειτο για μία πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα,  καθώς ο καθένας μπορούσε να πάρει από τη βιβλιοθήκη του ένα βιβλίο που είχε διαβάσει, να το αφήσει στα ράφια της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και να το ανταλλάξει με κάποιο άλλο βιβλίο που θα έβρισκε μέσα.

vivliothiki-agora-3

Η ιδέα αυτή λειτούργησε για αρκετό διάστημα, αλλά όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, η βιβλιοθήκη που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα όρθιο σωρό από ερείπια. Σπασμένα ράφια, σπασμένα τζάμια, σκόνη και εγκατάλειψη.

vivliothiki-agora-5

Την ίδια περίπου εικόνα παρουσιάζει και η αντίστοιχη βιβλιοθήκη που έχει τοποθετηθεί  στην πλατεία των Δικαστηρίων, μπροστά ακριβώς από το Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας.

Είναι μία εικόνα που πλέον δεν τιμά την πόλη καθώς ή θα πρέπει να επισκευαστούν δήλαδή ουσιαστικά να ξαναφτιαχτούν σχεδόν από την αρχή ή θα πρέπει να τις πάρουν από τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί τα οποία είναι κεντρικά και τις βλέπει πολύς κόσμος.

Ειδικά αυτή στη Δημοτική Αγορά που περνούν και τη βλέπουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες.

vivliothiki-agora-6

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι καθεμία από αυτές τις βιβλιοθήκες την «έντυναν» έργα διαφορετικών καλλιτεχνών, τα οποία είχαν παραχωρήσει  οι ίδιοι αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.

Επρόκειτο συγκεκριμένα  για έργα των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη.