«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα επισφαλή δάνεια στην Ευρωζώνη

0
22

Παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης και στη μείωση των επισφαλειών, δεν έχουν όμως καταφέρει να δώσουν οριστική λύση στον «γόρδιο δεσμό» των τοξικών δανείων.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να συσσωρεύουν επισφαλή δάνεια, καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανεξόφλητων οφειλών και αρκετοί δανειολήπτες κηρύσσουν στάση πληρωμών, παρά την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, όπως επισημαίνει ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ενρία απέδωσε εύσημα στα «φιλόδοξα» όπως τα χαρακτήρισε σχέδια του τραπεζικού κλάδου για τη μείωση του όγκου μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που κληρονόμησαν από την προηγούμενη ύφεση. Ειδικά στις χώρες του Νότου, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο όγκος μη-εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών(ΕΒΑ), τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στο 9,45% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των ιταλικών τραπεζών, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα στο 43,4% -το υψηλότερο στην Ευρωζώνη- και στην Πορτογαλία το 12%.

O επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τις προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν το νέο «κύμα» καθυστερούμενων δανείων και στάσεων πληρωμών από δανειολήπτες. «Φαίνεται πως οι εισροές νέων μη-εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνονται», σημείωσε ο κ. Ενρία. «Φαίνεται επίσης ότι ορισμένες τράπεζες με υψηλά επίπεδα NPLs αναφέρουν αυξημένα ποσοστά περιπτώσεων στάσης πληρωμών. Και αυτό το βρίσκουμε ανησυχητικό και καλούμε τις τράπεζες να περιορίσουν αυτή την τάση», πρόσθεσε ο κ. Ενρία.

Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, έχοντας αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και αυξάνοντας το όριο κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως «μαξιλάρι».

Από την πλευρά τους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκφράζουν παράπονα για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ασκεί η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κερδοφορία των τραπεζών, συμπληρώνοντας όμως ότι έως τώρα είναι ουδύτερος ο αντίκτυπος στα τραπεζικά κέρδη από το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων(στο -0,4%).

naftemporiki.gr