«Κακή αρχή» για το νοσοκομείο Σαντορίνης

0
89

Μόλις ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από τα πολυδιαφημιζόμενα εγκαίνια του γενικού νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο κόστισε σχεδόν 14 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, και οι καταγγελίες για τη προβληματική λειτουργία του δεν έχουν τέλος.

Μετά το σίριαλ με το χειρουργείο της αιμορροϊδεκτομής όπου συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης (από το οποίο μάλιστα ο ίδιος ανέβασε φωτογραφία σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης) και τις οξείες αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή του η κίνηση, καθώς σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα εγείρεται σοβαρό θέμα νομιμότητας αφού κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών αναστέλλεται κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επανέρχεται κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές του νοσοκομείου, που φαίνεται πως φτάνουν ακόμη και στα όρια της μη λειτουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου, το νέο νοσοκομείο υπολειτουργεί και δεν μπορεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, ενώ στα γραφεία του, όπως σημειώνει, φτάνουν καταγγελίες τόσο από κάτοικους του νησιού, όσο και από παραθεριστές από την Αθήνα που επισκέφτηκαν το νησί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν καθημερινά προκύπτει ανάγκη να πραγματοποιηθούν διακομιδές ασθενών, σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αττικής, γεγονός που συνεπάγεται με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία. Μάλιστα πολλοί ασθενείς είναι ξένοι τουρίστες, για τους οποίους τις περισσότερες φορές, δεν κινούνται οι διαδικασίες ώστε να μετακυληθεί το κόστος στον ασφαλιστικό τους φορέα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, το νοσοκομείο λειτουργεί στην πραγματικότητα ως Κέντρο Υγείας, και δη ακριβοπληρωμένο, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό έχουν ως συνέπεια να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και βασικές βιοχημικές εξετάσεις. “Το μοναδικό χειρουργείο που έχει γίνει στο νοσοκομείο είναι η αιμορροϊδεκτομή που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης” καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος. Επιπλέον στο νοσοκομείο της Σαντορίνης έως τώρα, όπως συμπληρώνουν οι γιατροί, έχει γίνει ένας τοκετός από τη γυναικολόγο Διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας και μάλιστα με τα μηχανήματα του κέντρου.

Στο ίδιο κλίμα ήταν πριν από λίγες ημέρες και οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η οποία επιβεβαιώνει πως πέρα από το χειρουργείο “φιέστα” του αναπλ. υπουργού Υγείας δεν έχει γίνει καμία άλλη επέμβαση, την ώρα που συνεχίζεται η διακομιδή των εγκύων σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, για να γίνει ο τοκετός με ασφάλεια. Ακολούθησε η -γνώστη πλέον για το προκλητικό της ύφος- απάντηση του Π. Πολάκη προς το πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ όπου έλεγε πως “δεν αποτελεί ντροπή να είσαι χειρουργός (και) αιμορροΐδων, αποτελεί όμως διπλή ντροπή να είσαι συνδικαλιστής μόνο της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροΐδες”.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αττικόν έλεγαν ότι αποσπάστηκαν νοσηλευτές και γιατροί, για άγνωστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να στελεχωθεί αυτό της Σαντορίνης. Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το νοσοκομείο, δυναμικότητας 50 κλινών, μετρούσε συνολικά 126 άτομα προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι), όταν για τις ανάγκες του είχαν προκηρυχθεί 185 θέσεις.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter