Ισπανία : 123 νεκροί χθες – Ο μικρότερος απολογισμός σε διάστημα 7 εβδομάδων

0
22

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων από την Covid-19 στην Ισπανία μειώθηκε σήμερα σε 123, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά εβδομάδες, ανακοινώθηκε από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε σήμερα σε 26.744, από 26.621 χθες, Κυριακή. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 227.436 από 224.390 χθες.

Μπήκαν στη Φάση 1 του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων
Περίπου το 51% του πληθυσμού προχώρησε σήμερα στη Φάση 1 ενός σχεδίου χαλάρωσης που αποτελείται από τέσσερα στάδια, αφού η κυβέρνηση καθόρισε ποιες περιοχές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει σημαντική χαλάρωση των μέτρων, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων και τις μετακινήσεις πολιτών εντός της περιφέρειας όπου κατοικούν.

Σε περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια όπως τα νησιά των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα άνοιξαν με μειωμένη δυναμικότητα, και τα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία λειτουργούν για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Όμως οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, δεν πληρούν προς το παρόν τα κριτήρια για χαλάρωση των περιορισμών και θα παραμείνουν στη Φάση 0.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις σε ορισμένες περιοχές που δεν επιτρέπεται να περάσουν πλήρως στη Φάση 1, περιλαμβανομένης της Ανδαλουσίας και της Μαδρίτης, επέκριναν σφόδρα την απόφαση αυτή.

«Είναι ένα πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo.

«Αν όλα συνεχιστούν όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, αυτός ο ιός θα εξακολουθήσει να είναι εδώ από ένα έως δύο χρόνια, άρα εφόσον είναι μια μακρά πορεία για τις υπηρεσίες υγείας πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση.»

Ποδηλάτες, τζόγκερ και περιπατητές, πολλοί φορώντας μάσκες, γέμισαν τις γέφυρες και τους δρόμους γύρω από το πάρκο Madrid Rio σήμερα το πρωί, ενώ το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό.

«Η Μαδρίτη είναι ακόμη στη Φάση 0, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη Φάση 1 αύριο και νομίζω πως είναι η σωστή απόφαση. Δεν νομίζω πως η Μαδρίτη είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάρτον, 53 ετών, από τη Σκωτία, ο οποίος ζει στη Μαδρίτη 20 χρόνια.

«Είναι ατυχία, είναι αρκετά λυπηρό και θα πρέπει απλώς να ανεχθούμε άλλη μια εβδομάδα περιορισμών και lockdown», πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr