Ήρθαν πάλι οι «σωτήρες»….

0
88

Γράφει ο Νίκος Βουρλάκης*

Πλησιάζοντας την χειμερινή περίοδο η εμπορική κίνηση μειώνεται και επανέρχεται η κρίσιμη «κανονικότητα» για την μεγάλη πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Αυτή τη στιγμή βρήκε ευκαιρία η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Με μπροστάρηδες τους πρόθυμους «λαγούς» τον κυβερνητικού συνδικαλισμού τους εμπορικούς συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας ξεκίνησαν μια ολόκληρη συζήτηση για την μείωση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα.

Δεν βγάζουν όμως κουβέντα για την σκληρή πραγματικότητα που συνεχίζουμε να βιώνουμε όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι. Για την ανασφάλεια και την απειλή λουκέτων από τα συσσωρευμένα χρέη χρόνια τώρα εξαιτίας των πολιτικών που με πίστη έχουν υπηρετήσει από διάφορες συνδικαλιστικές θέσεις όλοι αυτοί .

Δεν βγάζουν κουβέντα για το πια πραγματικά είναι τα αναγκαία μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων .Τι προτείνουν για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος ακρίβειας στο ρεύμα ,στα καύσιμα ,στην ενέργεια στις πρώτες ύλες και στα ενοίκια;

Δεν βγάζουν κουβέντα για τις απαιτήσεις των μεγάλων προμηθευτών αλλά και από τις απειλές για τους πλειστηριασμούς και για κοψίματα ρεύματος. Είναι προκλητικό αυτοί που θέλουν σήμερα να εμφανιστούν σαν σωτήρες προτείνοντας μείωση του ωραρίου να είναι οι ίδιοι που όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησαν στην διεύρυνση του ωραρίου, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην διοργάνωση «λευκές νύχτες». Είναι οι ίδιοι που στο όνομα της πράσινης μετάβασης συμφωνήσαν στο κλείσιμο των λιγνιτών μονάδων. Υποστήριξαν και υποστηρίζουν τις πολιτικές απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας και στο χρηματιστήριο ρύπων. Είναι οι ίδιοι που στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία με τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.

Είναι αυτοί που δεν θα πουν κουβέντα για το «άδειασμα» που τους έκανε η κυβέρνηση παρόλο που τους χρησιμοποίησε σαν «λαγούς» προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Η κυβέρνηση έκατσε στο τραπέζι με τα μεγάλα σούπερ μαρκετ (ΣΕΛΠΕ) παραχωρώντας τους πάλι προνόμια και απαλλαγές με αντάλλαγμα το «καλάθι της νοικοκυράς».

Ότι και να σκαρφιστείτε ότι και να κάνετε τα δίκαια αιτήματα και οι διεκδικήσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων δεν πρόκειται να σταματήσουν γιατί απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους . Είναι αιτήματα που βοηθάνε στην επιβίωση μας όπως το αφορολόγητο όριο στα 12000 ευρώ ,η αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις ,η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Είναι επίσης η μείωση της τιμής και ο καθορισμός πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια κ.α.

Μόνη ελπίδα η συνέχιση της πάλης μας μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στις πολιτικές απελευθέρωσης της ενεργείας ,ενάντια στους νόμους για την απελευθέρωση του ωραρίου ενάντια στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μονόδρομος η ενίσχυση της πάλης μας για την ανάκτηση των απωλειών μας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, συμμετέχουμε μαζικά, στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη .

*Νίκος Βουρλάκης Εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συνεργασία εμπόρων στα διοικητικά συμβούλια Εμπορικό σύλλογο Χανίων ,ΟΕΣΚ, ΕΣΕΕΕ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter