Ειρηναίος Γαλανάκης: Ένας οραματιστής που έβλεπε πολύ μακριά.

0
1571

Του Γιώργου Αγοραστάκη

Στη μνήμη του, 4 χρόνια από την αποδημία του (30/4/2013), στέκομαι στο υπόδειγμά του και καταθέτω τη μικρή μου μαρτυρία, όπως τον έζησα και τον γνώρισα από κοντά, από μικρός.Ο μακαριστός Ειρηναίος υπήρξε μια μεγάλη, πολυσχιδής προσωπικότητα και ως τέτοιος η δράση και τα έργα του ήταν ανάλογα πολύπλευρα.

Ως εκκλησιαστικός και πνευματικός ηγέτης έδωσε στην Εκκλησία κοινωνικό προσανατολισμό. Αν και δεν ήταν πολιτικός έβαλε μπροστά του μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους και τους έκανε πραγματικότητα. Η δράση και τα έργα του υπήρξαν όχι μόνον πνευματικά και θεολογικά αλλά βαθύτατα κοινωνικά και πολιτικά. Σ΄ αυτή την πλευρά της προσωπικότητας και δράσης του στέκομε εδώ.

Ταπεινός, ακούραστος και ανήσυχος που ήταν έκανε τα προβλήματα του κόσμου του δικά του και βάλθηκε να αναμετρηθεί μαζί τους. Στάθηκε ανυποχώρητος σε κάθε εμπόδιο και δυσκολία, κι ανυπότακτος σε κάθε πολιτική επιβουλή. Ο στόχος της ζωής του όπως τον διατύπωνε ήταν: «να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους». Στάθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου και με την παραδειγματική δράση και τα έργα του:

– Ένωσε τους ανθρώπους, τους οργάνωνε σε συλλογικότητες (σύλλογοι, εταιρίες λαϊκής βάσης) και τους κινητοποιούσε σε κοινούς και δημόσιους στόχους.

– Διοργάνωνε δίκτυα για την υποστήριξη των έργων του, πρώτα τοπικά και αργότερα τα επέκτεινε σε διεθνές επίπεδο αξιοποιώντας δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο

– Αντιμετώπισε μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα χωρίς καμιά κρατική βοήθεια

– Άνοιξε νέους δρόμους στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και δημιούργησε υποδειγματικές δράσεις προκειμένου να παραδειγματίσει στο τι και πως πρέπει να κάνομε.

Όταν ανέλαβε Επίσκοπος Κισάμου – Σελίνου το 1957, ήταν εποχή της καθυστέρησης, της φτώχειας, και της μετανάστευσης.

Ο πρώτος στόχος που έβαλε ήταν: να μάθουν όλα τα παιδιά της επαρχίας γράμματα και τέχνες. Nα μπορούν να συνεχίσουν και μετά το δημοτικό όλα τα παιδιά. Γι’ αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων μαθητικής στέγης (οικοτροφείων) και σχολών μαθητείας: Οικοτροφείο Θηλέων Κισάμου, Οικοτροφείο Αρρένων Κισάμου, Οικοτροφεία: Βουκολιών, Καντάνου, Παλαιοχώρας, Κολυμπαρίου, Στέγη απόρων φοιτητών των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου (Αθήνα), Οικοκυρική Σχολή Ι.Μ.Κ.Σ., Ιδιωτική Τεχνική Σχολή Μηχανο/Ηλεκτροτεχνιτών, πού αργότερα έγινε Δημόσια Τεχνική Σχολή Κισάμου, Σχολή Αγγειοπλαστικής, Σχολή Ξυλογλυπτικής, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, Σχολείο Κωφαλάλων.

«Η “προαγωγή” των νέων ανθρώπων υπήρξε πάντα σκοπός και ευτυχία μου» δήλωνε.

Η τοπική ανάπτυξη, η αποτροπή της ερήμωσης της υπαίθρου και η συγκράτηση του πληθυσμού ήταν η αγωνία και ο δεύτερος μεγάλος στόχος του Ειρηναίου.

Δημιουργώντας:

– Υποδειγματικά έργα– τεχνογνωσίας: όπως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης,

– Πολιτιστικά και Πνευματικά έργα: όπως το Ίδρυμα Αγ. Σοφίας Αποκορώνου, το Ίδρυμα Κισαμικών Μελετών, το Φυσικο-λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ομαλού.

– Εταιρείες Λαϊκής Βάσης: ΕΤΑΝΑΠ, ΕΓΡΩΚΡΕΤΑ, ΣΕΛΙΝΟ Α.Ε.

– Κοινωνικής φροντίδας: όπως το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο – Γηροκομείο,

– Γυναικείους συλλόγους και συνεταιρισμούς στα χωριά

«Με φοβίζει η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου και το δημογραφικό μας πρόβλημα, αλλά πιστεύουμε στις αναγεννητικές δυνάμεις του Ελληνισμού» δήλωνε.

Η δράση του και οι πρωτοβουλίες τους δεν περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο, αλλά επεκτάθηκαν σε υπερτοπικό, σε εθνικό: όπως η ΑΝΕΚ, το «Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και σε διεθνές η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Κτλ.

OΕιρηναίος Γαλανάκης αποτελεί κατά την γνώμη μου το πρότυπο του ανυπότακτου αγωνιστή, του πρωτοπόρου, του λαϊκού ηγέτη που χρειάζεται η εποχή μας. Υπόδειγμα όχι μόνον για τους κληρικούς, αλλά κυρίως για τους λαϊκούς.

Η ανοικοδόμηση της κατεδαφισμένης χώρας μας, αναζητά τους μικρούς και τους μεγάλους ηγέτες σ’ όλα τα επίπεδα. Τους ηγέτες που θα αφοσιωθούν σ’ αυτή την προσπάθεια και θα αναλάβουν το ηράκλειο έργο να εμπνεύσουν με το όραμα της νέας Ελλάδας, θα ενώνουν το λαό πάνω σε συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας, που θα κινητοποιήσουν τον κόσμο επί το έργον.

Από το ιστολόγιο:istologos.gr