Νέος κύκλος αναταραχής, για το θέμα της μεταφοράς και φιλοξενίας 2000 μεταναστών στην Κρήτη, ξεκινά αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τρίτη θα συνεδριάσει η ΠΕΔ στο Ηράκλειο για να συζητήσει επί του νέου εγγράφου που της απέστειλε πριν από λίγες ημέρες , ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ένα έγγραφο που όπως είναι γνωστό περιλαμβάνει ένα μακροσκελή κατάλογο με εννέα συγκεκριμένα επιμέρους σημεία στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των δομών Προσωρινής Φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.
Ένας κατάλογος ο οποίος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, στις επιμέρους προτάσεις του, υπάρχει όμως ένας βασικός στρατηγικός στόχος, ένα βέλτιστο σενάριο σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό το οποίο είναι: «να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας».
Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που επιδιώκει ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με μία βασική προϋπόθεση:
« ότι η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή».
Μάλλον θετική είναι η πρώτη αντίδραση των περισσότερων Δημάρχων, στην επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην ΠΕΔ Κρήτης, που ουσιαστικά διαφοροποιεί την πρόταση για τη φιλοξενία προσφύγων και από τη λειτουργία τεσσάρων μεγάλων δομών, κατευθύνεται προς την φιλοξενία οικογενειών σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, σε όλο το νησί.
Ο Δήμαρχος Χανίων
Το Kriti24 ζήτησε από το Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, να σχολιάσει την επιστολή Μουζάλα.
Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι στη συνεδρίαση της ΠΕΔ την Τρίτη, στην οποία έχει κληθεί να παραστεί ο κ. Μουζάλας, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη αν θα παραβρεθεί, «θα ζητήσει επιπλέον ενημέρωση καθώς όσα αναγράφονται στην επιστολή χρειάζονται αρκετές διευκρινήσεις».
Σημαντικό σημείο σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων είναι «να εξασφαλιστεί με εγγυήσεις η μεγάλη διασπορά των προσφύγων αναλογικά σε όλο το νησί και στους υπόλοιπους Δήμους πέρα των τεσσάρων μητροπολιτικών», καθώς όπως τόνισε «υπάρχει μία εντύπωση ότι τους πρόσφυγες θα φιλοξενήσουν μόνο οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι της Κρήτης».
Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη από την πλευρά της Πολιτείας, φέρνοντας για παράδειγμα πως θα ζητήσει να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες για τους αστέγους, με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός 46χρονου αστέγου στα Χανιά.
Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να δημιουργηθούν νέες δομές για τη φιλοξενία των προσφύγων ο Δήμαρχος Χανίων, σημείωσε ότι θεωρεί μεγάλο τον αριθμό των 500 ατόμων, σε μία μόνο δομή.
Τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρχει εθνική και θρησκευτική ομοιογένεια και να είναι μόνο πρόσφυγες και όχι μετανάστες, όσοι φιλοξενηθούν στο νησί».
Σε ερώτηση του Kriti24 για το ενδεχόμενο εφαρμογής των όρων της Συνθήκης ΔΟΥΒΛΪΝΟ 3, ο κ. Βάμβουκας απάντησε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον τέτοιο θέμα. Τι θα γίνει στο μέλλον θα είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε εάν προκύψει» σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, καθώς όπως είπε «εμείς συζητούμε αυτήν την ώρα μόνο για το συγκεκριμένο αριθμό των 2000 προσφύγων».
Για τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων σε σχέση με τη φιλοξενία στο νησί, προσφύγων-μεταναστών, σημείωσε ότι «γενικά έχουν μία υπερβολή καθώς ο αριθμός σε επίπεδο Κρήτης είναι διαχειρίσιμος,
Δεν θα υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των Δήμων που θα αναλάβουν τη φιλοξενία καθώς τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα δοθούν μέσω της ΕΕ. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος σε σχέση με μία φημολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μέσα στην κυβέρνηση, για το αν πρέπει η Κρήτη να φιλοξενήσει πρόσφυγες-μετανάστες, ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι έχει ακούσει και αυτός τις πληροφορίες αυτές, χωρίς να είναι όμως σε θέση να τις επιβεβαιώσει.
Στην υπόλοιπη Κρήτη
Σε ότι αφορά τους άλλους Δημάρχους του νησιού, σύμφωνα με δημοσίευμα του ekriti,γρ η βασική προϋπόθεση που θέτουν είναι η διασφάλιση από πλευράς Πολιτείας, των χρημάτων που απαιτούνται τόσο για τη στέγαση, όσο και για τη σίτιση και την ασφάλεια των προσφύγων.
Ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης βρίσκει την πρόταση ως μια καλή ευκαιρία για τόνωση της οικονομίας των χωριών. Το ίδιο και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, με την προϋπόθεση όμως να προστατευτούν οι τουριστικές περιοχές.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εκτίμησε ότι η διασπορά οικογενειών θα διασφαλίσει τη μη δημιουργία γκέτο, ενώ οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.
O δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, διαφωνεί με τον νέο σχεδιασμό.
Ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Στέλιος Καρακούδης δήλωσε ότι ο «η λύση που προκρίνεται, λύνει τα χέρια της αστυνομίας, καθώς δεν θα είναι αναγκαία πρόσθετα μέτρα φύλαξης».