Ημερίδα στα Χανιά για την άνοια με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νόσου Alzheimer 

0
69

Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, σκέψη, αντίληψη, προσοχή, γλώσσα, μάθηση και κρίση). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα που πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρόκειται να εξελιχθεί σε άνοια. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την νόσο Alzheimer πάσχει όλη η οικογένεια, αφού αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ασθενείς με άνοια, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο. Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μεγεθύνονται εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης και της ανασφάλειας λόγω της νόσου covid-19.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας για την άνοια, το Κέντρο Ημέρας ν. Alzheimer Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και τον ΔΟΚΟΙΠΠ Χανίων, οργανώνει ημερίδα με θέμα «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ Α(Γ)ΝΟΙΑ» το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Εγγραφές 8.45π.μ. -9.10π.μ. Ώρα έναρξης: 9.15 πμ. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter