Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία

0
32

Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, δήλωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Gasum, μετά την άρνηση της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει για τις προμήθειές της σε ρούβλια.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ανέστειλε τις αποστολές φυσικού αερίου επειδή η Φινλανδία δεν είχε καταβάλει τις πληρωμές σε ρούβλια. Μέσω προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου, το Κρεμλίνο απαιτεί από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», μεταξύ των οποίων χώρες κράτη της ΕΕ, να πληρώνουν για το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια.

Οι χαμένες προμήθειες πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια, παρά για θέρμανση όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Πολωνία και Βουλγαρία ήταν οι πρώτες χώρες στις οποίες έκλεισε η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να απορρίπτει τις τότε κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού. Μετά την επίσημη πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία απάντησε με αναστολή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη διχάζονται σχετικά με το πώς να χειριστούν την απαίτηση της Μόσχας από τα τέλη Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές για τα καύσιμα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση διαφορετικά. Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί από τους ξένους πελάτες της Gazprom συμμορφώθηκαν με το αίτημα και άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Οι προσπάθειες πληρωμής των ευρωπαϊκών χωρών

Η ιταλική ENI ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος δύο λογαριασμών στην Gazprombank, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι 48 ώρες μετά την κατάθεση, τα ευρώ θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Σε δελτίο τύπου της η εταιρεία ανέφερε ότι η νέα διαδικασία «δεν είναι ασύμβατη με τις υπάρχουσες κυρώσεις» και δεν θα αντιμετωπίσει, προς το παρόν, κανένα ευρωπαϊκό κανονισμό για να προσπαθήσει να τη σταματήσει.

Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE (RWEOY) δήλωσε στο CNN Business την Τρίτη ότι άνοιξε νέο τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώσει για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της, ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποια τράπεζα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πληρωμή σε ευρώ και έχουμε ανοίξει αντίστοιχο λογαριασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Ως εκ τούτου, ενεργούμε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό και γερμανικό κανονισμό».

Η γαλλική Engie (ENGIY) δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι βρήκε συμβιβασμό με την Gazprom. Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της εταιρείας.

«Αναζητούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε, χρησιμοποιώντας το νόμισμα της σύμβασης, η οποία φαίνεται να είναι αποδεκτή για την Gazprom και η οποία συμμορφώνεται με τις κυρώσεις της ΕΕ τουλάχιστον όπως εμείς το καταλαβαίνουμε», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Κατρίν ΜακΓκρέγκορ.

Ο ΜακΓκρέγκορ είπε ότι οι επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου της Engie επίκεινται, αλλά δεν είπε εάν είχε ανοίξει ή σκόπευε να ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank.

Ο γερμανικός διανομέας φυσικού αερίου Uniper δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις ρωσικές προμήθειες σε ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι δυνατή μια «μετατροπή πληρωμής σύμφωνα με τη νομοθεσία των κυρώσεων». Πάντως, η Ευρώπη έχει προτείνει να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 66% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter