Η «πανσέληνος των σκουληκιών» μέσα από τον φακό Χανιωτών φωτογράφων | Φωτο

0
155

Κάθε φορά που έχει πανσέληνο οι περισσότεροι από εμάς στρέφουμε το βλέμμα μας στον ουρανό για να θαυμάσουμε τον δορυφόρο της Γης. 

Φωτογράφοι απαθανατίζουν στον φακό τους τη μαγευτική εικόνα που προσφέρει το φως της πανσελήνου που για τον Μάρτιο είναι μία από τις υπερπανσελήνους του έτους. 

Στην ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ο φωτογράφος κ. Μπούζης:

«09-03-2020 Σήμερα η πρώτη ανοιξιάτικη Πανσέληνος και εμείς πιστοί στο ραντεβού μας που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια, κάθε μηνά συναντιόμαστε και λεμέ πολλά, αν και σήμερα μου έκανε τα ναζάκια της και κρυβόταν στα σύννεφα, αλλά δεν άντεξε να μην την καμαρώσω λαμπερή όπως της αρμόζει…

Σήμερα 9 Μαρτίου είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2020, γνωστή και ως… «πανσέληνος των σκουληκιών»

Μια ακόμη υπερπανσέληνος είναι σήμερα, καθώς η ελλειπτική τροχιά του θα φέρει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2020 από τις τέσσερις που θα υπάρξουν συνολικά φέτος. Η επόμενη θα συμβεί στις 8 Απριλίου.

Η κοντινή πανσέληνος έλαβε χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας και κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

Η πανσέληνος του Μαρτίου ήταν γνωστή στους Ινδιάνους της Αμερικής ως «πανσέληνος των σκουληκιών», επειδή αυτή την εποχή το έδαφος μαλακώνει από τις βροχές και αρχίζουν να βγαίνουν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Η υπερπανσέληνος από τον φακό της Μάγκυ Τσίγκου: