Η πρώτη προεκλογική αψιμαχία Γκάμπριελ-Μέρκελ

0
50

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ BREXIT

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ολοκληρώσει τις ευρωπαϊκές της επαφές, προσπαθώντας να πετύχει ένα στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης για τα φλέγοντα ζητήματα μετά το Brexit και πρωτίστως το Προσφυγικό, και η Ανγκελα Μέρκελ δέχτηκε τα πυρά του κυβερνητικού της εταίρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Παρότι υπολείπεται ακόμη ένας χρόνος για τις εκλογές στη Γερμανία, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει -στην ουσία την εγκαινίασε η ίδια η καγκελάριος, επιχειρώντας να σημειώσει επιτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μεταφραστεί σε δημοσκοπικούς πόντους στο εσωτερικό της χώρας.

Καθόσον η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Μέρκελ, εξαιτίας της οποίας είδε τα ποσοστά δημοφιλίας της να κατακρημνίζονται, ο επικεφαλής του SPD επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της καγκελαρίου.

«Η Ενωση (CDU/CSU) υποτίμησε τις προκλήσεις (του Προσφυγικού) και εμείς λέγαμε πάντοτε ότι είναι αδιανόητο να έρχονται στη Γερμανία κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι» τόνισε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το απόγευμα από το κρατικό κανάλι ZDF.

Όριο υποδοχής

Κάλεσε τη Μέρκελ να θέσει ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων, προσεγγίζοντας έτσι… επικίνδυνα τις θέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκονται σε σύγκρουση με την καγκελάριο, έχοντας μάλιστα βρει στήριξη από αρκετά στελέχη της συντηρητικότερης πτέρυγας στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Μάλιστα σχολίασε τη φράση «Θα τα καταφέρουμε», που είχε πει πέρυσι η Μέρκελ σχετικά με την προσφυγική κρίση και για την οποία η καγκελάριος ακόμη βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών εσωκομματικών της αντιπάλων, λέγοντας ότι δεν αρκεί. «Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θα τα καταφέρουμε. Πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν ότι όντως θα πετύχουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ασκώντας ευθέως κριτική στην κυβερνητική του εταίρο.
Κατηγόρησε δε τα συντηρητικά κόμματα ότι «μπλόκαραν διαρκώς» τις προσπάθειες των Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία αυτών ακριβώς των προϋποθέσεων.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας επίσης προειδοποίησε εμμέσως την Ανγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που θα χειριστεί το Brexit. «Το Brexit είναι κακό, αλλά δεν θα έχει τόσο οικονομικές επιπτώσεις. Είναι πρωτίστως ψυχολογικό πρόβλημα και ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα» τόνισε. «Εάν οργανώσουμε την έξοδο της Βρετανίας με λανθασμένο τρόπο, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, οπότε πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Βρετανία δεν θα κρατήσει όλα τα θετικά της ΕΕ χωρίς να αναλάβει και ευθύνη». «Εάν κάνεις λάθη από την αρχή και δεν ακούς, απλώς ενεργείς για να δείξεις ότι κάνεις κάτι, τότε μπορεί να κάνεις πολλά λάθη» προειδοποίησε ο Γκάμπριελ αναφερόμενος εμμέσως στην περιοδεία της Μέρκελ για να «ακούσει» τις απόψεις των άλλων χωρών.

Ακόμη ο Γκάμπριελ έβαλε την ταφόπλακα σε ένα ακόμη από τα σχέδια της Μέρκελ και συγκεκριμένα την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ απέτυχαν εκ των πραγμάτων, επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θέλαμε να υποκύψουμε στις αμερικανικές απαιτήσεις» δήλωσε.

ΚΑΛΠΕΣ 2017
Γρίφος η εκ νέου υποψηφιότητα της Μέρκελ

Θα βάλει εκ νέου υποψηφιότητα η Ανγκελα Μέρκελ για την Καγκελαρία το 2017 ή όχι; Το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, δεν πρόκειται να απαντηθεί πριν από την επόμενη άνοιξη. Η Μέρκελ, γνωστή για τον προσεκτικό και αργό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται κάθε σημαντικό πολιτικό ζήτημα, δεν βιάζεται να ανακοινώσει τις προθέσεις της. Οπως αναφέρει το Spiegel, επρόκειτο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της το 2015, ωστόσο ξέσπασε η προσφυγική κρίση και η κόντρα με το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, οπότε αποφάσισε να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις επιλογές της. Εξάλλου ήταν απαραίτητο, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από κύκλους των Χριστιανοκοινωνιστών, καθώς το CSU του Χορστ Ζεεχόφερ δεν πρόκειται να αποφασίσει εάν θα στηρίξει μια υποψηφιότητα Μέρκελ, ή θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο, πριν από την άνοιξη του 2017.

Οι κόντρες

Οι εσωκομματικές κόντρες και τα προβλήματα που απαιτούν άμεση διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποχρέωσαν λοιπόν την καγκελάριο να μεταθέσει για ακόμη μία φορά τις δικές της αποφάσεις. Στο μεταξύ, όμως, καταγράφονται και οι προθέσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση δεν φαίνονται και τόσο ικανοποιημένοι με τη «μητερούλα» τους. Οι μισοί Γερμανοί δεν θέλουν να ξαναδούν τη Μέρκελ στην Καγκελαρία για τέταρτη φορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη Bild. Το 42% θα ήθελαν μια νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ, ποσοστό που έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Νοέμβριο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του CDU η εικόνα είναι, βέβαια, εντελώς διαφορετική. Το 70% των συντηρητικών ψηφοφόρων επιθυμούν να ξαναδούν τη Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας και μόλις το 22% την απορρίπτει.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter