Η παράταση στο lockdown και τα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα| Όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα

0
88

Η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης που ήταν το πρώτο ζητούμενο των λοιμωξιολόγων αρχίζει σταδιακά να φαίνεται γεγονός που έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Για τρίτο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε αισθητά και αναμένονται τα αποτελέσματα των επομένων ημερών για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ενώ δυστυχώς θα εξακολουθήσει να μεγαλώνει και ο κατάλογος με τα θύματα της πανδημίας. “Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφεται από την μικρή μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο” είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός πως παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στη βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλία.

Μία εβδομάδα θα παραταθεί η καραντίνα

Πιθανότατα την Παρασκευή και ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η καραντίνα αναμένεται να επεκταθεί κατά μία εβδομάδα και να ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου. “Η απόφαση της Κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση των κρουσμάτων να φτάσουν περίπου τα 500 αλλά και να απόσυμφωρηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες να είναι εφιαλτική. Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Mega έθεσε τις δύο προτεραιότητες προκειμένου η χώρα να βγει από την καραντίνα. “Πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να πάρει ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι δύο είναι οι βασικές μεταβλητές για να μπορέσουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα”

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αναφερθεί με τηλεοπτικό του μήνυμα στην σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως θα πρέπει η άρση του lockdown να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός που υπήρξε στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού. “Γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό μάθημα, είναι παγκόσμιο μάθημα” είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τους ειδικούς εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς το οποίο θα πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνομιλία που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προκειμένου να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown. “Το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους”.

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Στην περίπτωση που αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου τότε εκείνη την ημέρα θα επιστρέψουν οι μικροί μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα 14 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία στα γυμνάσια και λύκεια. Στο τραπέζι υπάρχει και το σχέδιο να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες μαζί στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό το σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές θα συνεχίσουν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης. “Δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων. Αναμένουμε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και την απόφαση του πρωθυπουργού” δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.

Διστακτικότητα για την εστίαση

Μαζί με τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών και τα εποχικά είδη. Λίγες ημέρες αργότερα θα ανοίξουν τα υπόλοιπα μαγαζιά ενώ προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για τα καταστήματα εστίασης. Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως διστακτικοί και αφήνουν ένα μικρό ενδεχόμενο να λειτουργήσουν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα οι καφετέριες θα χρησιμοποιήσουν μόνο τους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Σχέδιο “Πάσχα” για τα Χριστούγεννα – Ερώτημα τα ρεβεγιόν

Για τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς αναμένεται να ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που είχε γίνει και το Πάσχα που η χώρα ήταν και τότε σε lockdown. Οι μετακινήσεις προς τους χειμερινούς προορισμούς και τις ιδιαίτερες πατρίδες όσων μένουν στα αστικά κέντρα δεν θα επιτραπούν προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου, για αυτό τον λόγο θα ενταθούν οι έλεγχοι στα εθνικά οδικά δίκτυα.

Ωστόσο ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν στα σπίτια και κατά την αλλαγή του χρόνου καθώς πρόκειται για συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. “Με ρωτάτε αν τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι αλλιώς, όπως ήταν αλλιώς το Πάσχα του 2020. Όλο το 2020 είναι αλλιώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί. Ας μην βιαζόμαστε” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πηγή: thetoc.gr