Η Λαϊκή Συσπείρωση για το θέμα των παιδικών σταθμών

0
74

Τελικώς συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το μείζον θέμα της ελλείψεως σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς έπειτα από αίτημα και εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε αυτό που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα καταγγείλει:

Η ανασφάλεια και η απογοήτευση των νέων γονιών έχει υπαίτιο την πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης που δεν θεωρεί την προσχολική αγωγή δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Πολιτική που βρίσκει δημοτικές αρχές πρόθυμες να διαχειριστούν το πρόβλημα έλλειψης των αναγκαίων υποδομών χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία βλέψη για το μέλλον και την ανάγκη να μην μένει κανένα παιδί εκτός δημοσίων παιδικών/βρεφικών σταθμών. Δημοτικές αρχές πρόθυμες να θυσιάσουν το μέλλον των παιδιών μας με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει, να αγωνιστεί για το μέλλον και είναι ένας απλός διαχειριστής του προβλήματος.

Και αναφέρουμε «δημοτικές αρχές» (πληθυντικό) καθώς και η νυν και η προηγούμενη δημοτική αρχή αναλωθήκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα κύκλο ανακοινώσεων σχετικά με την ικανότητα του καθένα να διαχειριστεί καλλίτερα το πρόβλημα..

Ανακοινώσεις που όχι τυχαία αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της προσχολικής πολιτικής. «Τρώγονται» σε επιμέρους ζητήματα για κρυφτεί το κύριο πρόβλημα στο οποίο είχαν και έχουν την ίδια πολιτική:

Ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν καλύπτει ούτε το 50% των αναγκών σε υποδομές για δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Με λίγα λόγια, αποδέχονται ότι η προσχολική αγωγή από δικαίωμα που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι γονείς και παιδιά, γίνεται εκ περιτροπής υπηρεσία που παρέχεται σε ορισμένους και βέβαια όσους μπορούν να πληρώσουν.

Την ίδια ώρα, η κατακόρυφη μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών οικογενειών, με τη βάρβαρη πολιτική που ασκείται, καθιστά αδύνατον για τις περισσότερες οικογένειες να «βάλουν» το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό.

Το πρόβλημα βεβαίως δε λύνεται με την εκ περιτροπής κάλυψη των όποιων αναγκών. Προκύπτει επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης τόσο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όσο και των υπολοίπων κοινωνικών δομών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι ώρα αγώνα και ευθύνης για τους γονείς να προασπιστούν συλλογικά το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή.

Το οργανωμένο, μαζικό διεκδικητικό λαϊκό κίνημα, οφείλει να υπερασπίζεται το σήμερα των παιδιών του, και να παλεύει για ριζικές ανατροπές, σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Αυτό το κίνημα μπορεί να διασφαλίσει ώστε η παιδεία να αποτελέσει λαïκή περιουσία και μέσα από κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προσχολική αγωγή είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ για όλα τα παιδιά, που πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις νέες οικογένειες. Οι υποδομές και το προσωπικό πρέπει να αυξηθούν ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν. Άμεσα να ενταχθούν στα τεχνικά προγράμματα και να απαιτηθεί από την κεντρική κυβέρνηση η δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή τους.

Διεκδικούμε:

• Αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
• Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων. Να δεσμευτεί για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
• Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
• Να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
• Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες γι’ αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών αρχών, στο υπουργείο Εσωτερικών. Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μη συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας, να συνδράμουν στην αγωνία και τον αγώνα τους.
• Να καταργηθούν άμεσα τα –φετινά- αναφερόμενα τροφεία που ο ΔΟΚΟΙΠ αποφάσισε και που πέρσι με περισπούδαστες δηλώσεις της δημοτικής αρχής είχαν καταργηθεί.