Αλ. Μαρκογιαννάκης: «Με Δομική Αντιπολίτευση αναζητούμε στόχους ανάπτυξης του νησιού»

0
16

Η οικονομική επιτροπή συνεδρίασε πρόσφατα και ο επικεφαλής της παράταξης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σε ανακοίνωση του θέτει μερικά ζητήματα για την ευημερία του νησιού και παράλληλα τονίζει πως η παράταξη με Δομική Αντιπολίτευση προσπαθεί να αναζητήσει υψηλότερους στόχους για την αναβάθμιση του νησιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η παράταξή μας «Η Κρήτη Μπροστά» εξακολουθούμε με Δομική Αντιπολίτευση χωρίς βερμπαλισμούς, την προσπάθεια ανάδειξης και την τακτική δημοσιοποίηση στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και της οικονομικής επιτροπής επιδιώκοντας να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο τον αδρανοποιημένο μηχανισμό για την ενεργοποίηση και την αναζήτηση ψηλότερων στόχων ανάπτυξης του νησιού και ευημερίας των Κρητικών.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ξεκινήσαμε ζητώντας από τον πρόεδρο και Περιφερειάρχη ενημέρωση της επιτροπής όπως προβλέπεται. Αυτή αφορούσε στην τακτική συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συγκεκριμένα για την αποδοχή της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, όσο και σχετικά με την αξιολόγηση των επιδόσεων στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ όπου ‘’όλες οι Περιφέρειες είναι λίγο πάνω λίγο κάτω’’ όπως είπε χαρακτηριστικά με την Κρήτη η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν είναι με ποσοστό 26% στην 8η θέση (1η η Στερεά Ελλάδα με 34%).

Επιπρόσθετα ζητήσαμε διευκρινήσεις για το αν απαιτείται να συνοδεύει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που εισηγήθηκε η οικονομική Επιτροπή και εγκρίθηκε προημερών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας όπως παρατήρησε Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας χωρίς να πάρει απάντηση. Είχαμε την διαβεβαίωση ότι δεν απαιτείται παρότι πιστεύουμε ότι δίδεται λάθος ερμηνεία και ότι οφείλει πρέπει να έχει καταρτιστεί και να συνοδεύει τον Προϋπολογισμό. 

Στα εκτός ΗΔ θέματα που τέθηκαν σχετικά με την πλήρωση μέσω ΑΣΕΠ 40 θέσεων μονίμων, που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς και σχετικά με την δημοπράτηση του νέου κτηρίου της Περιφέρειας μετά από την αδράνεια επί 4μιση χρόνια των δύο προηγούμενων κυβερνητικών θητειών, συναινέσαμε να εγκριθούν.

Προτρέψαμε όμως μέχρι την ολοκλήρωση του νέου κτηρίου σε μερικά χρόνια να αναζητηθεί τρόπος αξιοπρεπούς διεξαγωγής των Περιφερειακών Συμβουλίων στα οποία μέχρι σήμερα υποτιμάται η σοβαρότητα του θεσμού και των αποφάσεων που λαμβάνονται, με την  ‘’διάταξη τύπου λεωφορείου’’ εκτός των άλλων προβλημάτων.

Μεταξύ των θεμάτων της ΗΔ ήταν και 3 ανακλήσεις προηγούμενων αποφάσεων για δημοπρατήσεις έργων για κλάδεμα κλαδιών στον ΒΟΑΚ σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες, εξαιτίας αλλαγών στον νόμο των δημοσίων έργων, που όμως η καθυστέρηση που επιφέρουν επαναφέρει το θέμα που έχουμε θέσει ξανά δηλαδή να μην έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως μέχρι την θερινή περίοδο, περιορίζοντας το εύρος του οδοστρώματος εμποδίζοντας την ορατότητα στις στροφές και την κυκλοφορία ειδικά των μεγάλων οχημάτων, δημιουργώντας μείζων πρόβλημα οδικής ασφάλειας.

Προτείναμε μέχρι την επανασύνταξη των τευχών δημοπράτησης να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες όπως από την αυτεπιστασία όπου είναι δυνατόν μέχρι ένα μεγάλο διαγωνισμό για το συνολικό έργο με την επίκληση του κατεπείγοντος ώστε τα κλαδέματα στον ΒΟΑΚ να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Στο θέμα εγκατάστασης σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αποδοχή χώρων, προτείναμε την αναζήτηση του συνόλου των σταθμών μέτρησης και παρακολούθησης από κάθε φορέα για την εξυπηρέτηση των συνολικών αναγκών ενιαίας συλλογής στοιχείων μετά από συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενημερωθήκαμε σχετικά με την χρηματοδότηση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ότι αυτές επιλέγονται άλλες με την ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής και άλλες μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης χωρίς  την αλληλοενημέρωση των δύο αυτών οργάνων της Περιφέρειας.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα όργανα της Περιφέρειας όπως και στην Οικονομική Επιτροπή έχει δομικό χαρακτήρα. Ψηφίζουμε και εγκρίνουμε όλα τα θέματα ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή και παρότι δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη ενημέρωση όπως έχουμε ζητήσει.

Επιφυλασσόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις να αποτρέψουμε την κολυβοποίηση των διατιθέμενων πόρων, την μικροπολιτική και τον παραγοντισμό εφόσον διαπιστωθεί και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτήσεων ώστε να δημιουργούν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις προς όφελος της Κρήτης και των Κρητικών. 

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε να εμψυχώνουμε τους εργαζόμενους και τα στελέχη της Περιφέρεια που στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταθέτουν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και την ψυχή τους στην κοινή προσπάθεια. 

Στην Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συμμετέχουν οι Κοπάσης Ελευθέριος και Παπαβασιλείου Νεκτάριος ενώ ως αναπληρωματικοί οι Ματαλλιωτάκης Γιώργος και Χρονάκης Νικόλαος.