Οι κατά φαντασία ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια

0
54

Οι -κατά τα άλλα υγιείς- υποχόνδριοι άνθρωποι, οι οποίοι ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους χωρίς λόγο, τελικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας – δηλαδή κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία-, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Το άγχος είναι γνωστός παράγων κινδύνου για την καρδιά και όχι μόνο. Το άγχος ότι κάποιος θα αρρωστήσει σοβαρά, με συνέπεια να τρέχει συνεχώς σε γιατρούς με το παραμικρό σύμπτωμα, δεν αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι τόνισαν ότι για αυτόν τον λόγο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, ώστε να προλαμβάνεται ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίνε Ίντεν Μπέργκε του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Open», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 7.000 άτομα, γεννημένα μεταξύ 1953-57.

Εξ αυτών, το 3,3% υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της μελέτης, αλλά μεταξύ όσων έπασχαν από υπερβολική ανησυχία για την υγεία τους (ήταν 710 άτομα), το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (6%).

Η ανάλυση έδειξε ότι στην αρχή της μελέτης οι κατά φαντασία ασθενείς είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Και όσο μεγαλύτερο το άγχος τους, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να γίνει ο φόβος τους πραγματικότητα.

Πηγή: zougla.gr