Η ιστορία ενός Χανιώτη που βίωσε την… κόλαση του Μαουτχάουζεν

0
790

Γράφει ο Γιάννης Μυλωνάκης

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η σημερινή.

Συζητήσεις επί συζητήσεων για το θέμα αυτό. Άλλοι το δέχονται, άλλοι το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, άλλοι το αρνούνται μετά βδελυγμίας. Εγώ δε θέλω να προσθέσω άλλο ένα σχόλιο σχετικά με το θέμα. Η παγκόσμια ιστορία, εξ άλλου, έχει αφιερώσει πολλές σελίδες σε αυτό.

Θέλω μόνο να σταθώ σε έναν αριθμό:

65199.

Δε σας λέει σίγουρα τίποτα ο αριθμός αυτός.

Λογικό γιατί όλοι όσοι γνωρίσαμε τον αείμνηστο Γιάννη Βουτσάκη, από τη Δρακώνα του Δήμου Πλατανιά, ποτέ δεν καταφέραμε να αποκαλύψουμε και να αντικρίσουμε τις πληγές που είχε χαράξει αυτός ο αριθμός στην ψυχή του.

Όλοι μας θυμόμαστε τον Γιάννη Βουτσάκη σαν έναν καλό και αγαθό άνθρωπο που ποτέ δε θέλησε να ταράξει το νου και την ψυχή μας με διηγήσεις φρίκης και τρόμου.

Υποχρέωσή μας όμως η μνήμη. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

Ο Γιάννης Βουτσάκης επέζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Έλληνας αιχμάλωτος πολέμου με αριθμό ταυτότητας 65199. Από εκεί τον πήραν και εργάστηκε υπό καθεστώς δουλείας σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Για να σβήσουν μάλιστα τις αποδείξεις, το 1996 γκρέμισαν τους κοιτώνες των κρατουμένων που εργάζονταν στο εν λόγω εργοστάσιο.

Η περίπτωση του Γιάννη Βουτσάκη, όπως και της Μαρίας Γλυμιδάκη αλλά και πολλών άλλων που έζησαν τον εφιάλτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποδεικνύει ότι το Ολοκαύτωμα δεν είναι ένα εφεύρημα που εξυπηρετεί κάποια συνωμοσία και δεν είχε σχέση μονάχα με τους Εβραίους.

Υπήρξε και ήταν πανανθρώπινο.

Μνήμες σαν κι αυτή του Γιάννη Βουτσάκη στέλνουν μηνύματα σημαντικά σε μας που μας έλαχε να ζούμε σε αυτήν την βάρβαρη, πολλές φορές, εποχή. Σε αυτή την εποχή, όπου ο φόβος, η καχυποψία, ο εγωισμός, η αδιαφορία, μας κάνουν να ξεχνούμε πως ο Χριστός ήρθε για όλους τους ανθρώπους στη γη, χωρίς να κάνει διακρίσεις, χωρίς να κάνει κατηγοριοποιήσεις…

(Ευχαριστώ πολύ την εγγονή του Ευαγγελία Βουτσάκη για τη φωτογραφία και τα στοιχεία αυτής της ανάρτησης…)

info

To παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων και των εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους ή κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα από τα πιο φρικτά κολαστήρια των Ναζί, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. 

kriti24.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter