Οι εξελίξεις στο περιστατικό με την αλβανική και την ελληνική σημαία σε σχολείο των Χανίων | video

0
1420

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της Ελληνικής σημαίας ανάποδα δίπλα στην Αλβανική, την Κυριακή στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου.

Η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα στην αλβανική, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας. 

Από την πλευρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε γνωστό ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένα σχολείο, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας για την εκμάθηση της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανικής καταγωγής δεύτερης και τρίτης γενιάς, που διαμένουν στα Χανιά.

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση των δύο σημαιών αυτή σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, οφείλεται στο γεγονός ότι στην επίσημη έναρξη των μαθημάτων χθες Κυριακή, παραβρέθηκε και ο Αλβανός πρόξενος.

Πάντως ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στέλιος Ζερβάκης σημείωσε ότι “το παράδοξο και κατακριτέο ήταν ότι η ελληνική σημαία είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα στην Αλβανική”. 

Η δήλωση Ζερβάκη

Σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, τον Οκτώβριο του 2017, υπεβλήθη στην υπηρεσία μας προφορικό αίτημα παραχώρησης σχολικής αίθουσας στα όρια του Δήμου Χανίων από εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας και είναι ενεργοί μαθητές των σχολείων μας. Άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αίθουσες διδασκαλίας από σχολικές μονάδες των Χανίων, για την υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φορείς, όπως π.χ. στο Σύλλογο Ρωσόφωνων Χανίων.

Μετά από την διερευνητική πρόταση που υπέβαλα στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για να λειτουργήσει  στο σχολείο του η παραπάνω εκπαιδευτική δράση, η απάντηση του ήταν αρχικά θετική, αλλά θα έπρεπε να συζητηθεί και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς). Εξάλλου σύμφωνα με τη νομοθεσία η σχολική κοινότητα δια των εκπροσώπων της είναι εκείνη που εισηγείται είτε θετικά είτε αρνητικά για παραχώρηση χώρου σε οποιονδήποτε φορέα στην αρμόδια σχολική επιτροπή του εκάστοτε Δήμου. Αυτή είναι μια καθαρά διοικητική διαδρομή που την ευθύνη υλοποίησης της, έχει ο Διευθυντής του σχολείου. Από αυτό το σημείο και μετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας δεν έχει ανάμιξη, με το δεδομένο ότι οι σχολικοί χώροι είναι ιδιοκτησίες του Δήμου, άρα δεν εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας ότι η διαδικασία είχε τελεσφορήσει θετικά και ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 θα τελούνταν στο χώρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος με την παρουσία του Αλβανού πρόξενου. 

Όμως σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 το πρωί, ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο σχολείο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή το «ανέβασμα» μιας Αλβανικής σημαίας δίπλα στην Ελληνική, με πληροφορίες ότι η Ελληνική σημαία είχε αποκαθηλωθεί από τον ιστό της. Στις απαραίτητες εξηγήσεις του ο Διευθυντής του σχολείου μου ανέφερε ότι καμία σημαία δεν «κατέβηκε» από τον ιστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε άλλη, την οποία ο ίδιος προσκόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στην Αλβανική σηματοδοτώντας αφενός την έναρξη του προγράμματος αλλά και αφετέρου την παρουσία του Αλβανού πρόξενου. 

Σε διερεύνηση των αιτιών της κατάληψης διαπιστώθηκε ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων. 

Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου – όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ – ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητα του, με σκοπό την υλοποίηση του. 

Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης. 

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική μονάδα. 

Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό την υλοποίηση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος που προσδίδει μαθησιακά, κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Μετά τι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο σχολείο, καθώς το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές  προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη, θα αναζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, άλλο σχολείο στο οποίο θα συνεχιστούν τα μαθήματα.

Από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου, έγινε εν των μεταξύ γνωστό ότι δεν έχει εκδοθεί καμία κοινή ανακοίνωση με το Δεκαπενταμελές του σχολείου για το θέμα. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Ο σύλλογος έχει Δ.Σ. και ουδείς μας γνώριζε για τη συγκεκριμένη απαράδεκτη ανακοίνωση. Ενημερωθήκαμε από εξαγριωμένους γονείς, οι οποίοι ζητούσαν να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες ανακοινώσεις. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε την πηγή της όλης παραπληροφόρησης αλλά και υποκίνησης των παιδιών για τη σημερινή κατάληψη, με την οποία ο σύλλογος ήταν αντίθετος, επειδή ακριβώς δεν γνώριζε τι ουσιαστικά είχε γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μετά από τη σύγκληση του σχολικού συμβουλίου και την ενημέρωση όλων των πλευρών, διακόπηκε η κατάληψη. Για ένα απλό διαδικαστικό θέμα, παρακινήθηκαν παιδιά για να γίνει κατάληψη ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Το ζήτημα ήταν καθαρά θέμα σχολείου και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ουδεμία σχέση είχε με την ομαλή λειτουργία του σχολείου μας.

Ο σύλλογός μας, σε καμία περίπτωση δεν θα εξέδιδε ανακοίνωση ανώνυμα και γενικά. Το Δ.Σ. έχει άτομα με ονοματεπώνυμο και δεν έχει κανένα λόγο να κρύβεται. Δεν ασκούμε ούτε εξωτερική πολιτική ούτε εκπαιδευτική πολιτική. Το μόνο που ζητάμε είναι να έχουν τα παιδιά μας την παιδεία την οποία πρέπει να έχουν χωρίς μικροπολιτικές παρακινήσεις για τη δημιουργία πρωτοσέλιδων και περισσότερων κλικ σε ιστοσελίδες.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας,

Παύλος Μουρτζάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου

Φωτογραφία: ethnikosmaxitis.gr