Η Επιτροπή αγώνα για τη σημερινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

0
20

Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων 20/5/2020

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες συναδέλφους εποχικούς υπαλλήλους και ξενοδοχοϋπαλλήλους από όλα τα ξενοδοχεία των Χανίων που έδωσαν το αγωνιστικό παρών στην σημερινή κινητοποίηση – το πιο μαζικό συλλαλητήριο του κλάδου μας εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά.

Με την σημερινή μας μαζική παρουσία δείχνουμε σε όλο τον κόσμο ότι ο αγώνας τώρα ξεκινά, ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πείθονται με κούφιες υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Ακούστηκε από παντού δυνατά το σύνθημα :

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση μας δίνει το θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα, έτσι ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει χωρίς εισόδημα, καμία αρνητική μεταβολή να μην γίνει στις συνθήκες και στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι εργοδότες, στο ύψος και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα που προβλέπονται από την τοπική κλαδική ΣΣΕ.

Είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που από τον ιδρώτα μας θησαυρίζουν μια χούφτα μεγαλοξενοδόχοι και μεγάλοι επιχειρηματίες του Τουρισμού, στα αεροδρόμια, τα καφέ, τα εστιατόρια. Χωρίς εμάς δεν θα υπήρχαν όλα αυτά, τίποτα δεν θα δούλευε, ώστε να μπορούν κάθε χρόνο να πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ που σπάνε σε αφίξεις και κέρδη.

Εν αναμονή των κυβερνητικών δηλώσεων σήμερα για τα μέτρα στήριξης στον τουρισμό, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής η κυβέρνηση σπεύδει να θωρακίσει τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων αλλά και όλων των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων, φορτώνοντας τα σπασμένα στους εργαζόμενους.

Προκλητικά ετοιμάζει πακέτα στήριξης επιδότησης του μισθολογικού «κόστους» με στόχο την επαναφορά του τζίρου των μεγάλων μονοπωλίων σε “ικανοποιητικά επίπεδα”, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ζουν στα με ελάχιστο ή μηδαμινό εισόδημα.

Σαν μέλη του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων πρέπει να σημειώσουμε ότι εκατοντάδες μέλη του σωματείου μας σήμερα απογοητεύτηκαν από την στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χανίων που δεν άφησαν τους υποψήφιους της Ταξικής Ενότητας στο Σωματείο να μιλήσουν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν επέτρεψαν ούτε τους συναδέλφους από τα Σωματεία Επισιτισμού και Διανομέων Ντελίβερι να πάρουν τον λόγο και να εκφράσουν την στήριξη των συναδέλφων στα δίκαια αιτήματα μας. Δεν άφησαν να ακουστεί η φωνή των συναδέλφων που έχουν κοινά προβλήματα μαζί μας.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε αρνητικά στο αίτημα συναδέλφων που είχαν την θέληση να γραφτούν στο σωματείο, λέγοντας πως σήμερα δεν γράφουμε νέα μέλη.

Το λέμε και το τονίζουμε, είμαστε όλοι συνάδελφοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού και η ιστορία των αγώνων μας μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι η δική μας ενότητα είναι εκείνη που θα τους βάλει εμπόδια ώστε να αντιπαλέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μας φορτώσουν ξανά πάλι τον λογαριασμό και τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικά σήμερα το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έπρεπε να είναι το ανοικτό σπίτι όλων των συναδέλφων που αγωνιούν για το πότε και με τι όρους θα ξαναπιάσουν δουλειά. Θα έπρεπε να επιζητάμε την κοινή συμπόρευση με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους και όχι να κλείνουμε το μικρόφωνο στους εκπροσώπους των σωματείων τους.

Δεν σταματάμε εδώ, ο αγώνας συνεχίζεται!!

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι υποψήφιοι της Ταξικής Ενότητας στο Σωματείο Ξενοδ/λλων, μαζί με δεκάδες ακόμα εποχικά εργαζόμενους από όλο τον νομό, καθώς και τους συναδέλφους του κλάδου μας από τα Σωματεία Επισιτισμού και Διανομέων Ντελίβερι, δώσαμε μια σκληρή μάχη ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει χωρίς εισόδημα, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Ήρθε η ώρα να δυναμώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την ζωή που μας αξίζει. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να πάρουμε οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια μας, να απαιτήσουμε να πληρώσουν και οι εργοδότες και το κράτος τους.

Δεν μοιραστήκαμε τα τεράστια κέρδη τους τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα μοιραστούμε και τις συνέπειες της πανδημίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους να γραφτούν στο Σωματείο μας. Καλούμε την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδ/λων να ανακοινώσει δημόσια τις ώρες και τις μέρες που θα έχει ανοιχτά τα γραφεία της στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, ώστε να μαζικοποιηθεί το Σωματείο μας.

Καλούμε την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδ/λων να καλέσει άμεσα σε Γενική Συνέλευση τις επόμενες μέρες, ώστε να συζητήσουμε τον απολογισμό και της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και να βάλουμε έναν σχεδιασμό κλιμάκωσης των δράσεων μας.

Κάθε ξενοδοχείο, κάθε χώρος δουλειάς, κάθε εργατική γειτονιά θα πρέπει να γίνουν κάστρα
υπεράσπισης των κλαδικών ΣΣΕ και των δικαιωμάτων μας. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα
καταφέρουμε.

Δίνουμε ραντεβού στον δρόμο του αγώνα για την ζωή που μας αξίζει.

Διεκδικούμε:

1.Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
2.Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα
ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές
Συμβάσεις εργασίας.
3.Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως
εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει
στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα
ξενοδοχεία των Χανίων. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά
καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και
μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και
ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με
όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.
4.Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το
επόμενο διάστημα.
5.Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα
επισιτιστικά καταστήματα.
6.Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις
εργασίας.
7.Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
8.Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν
δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον
προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των
εργαζομένων.
9.Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το
διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή
3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
10.Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
11.Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την
διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση του Σωματείου μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο».