Η ΕΚΙΜ αποχαιρετά τη Ναταλία Μελά

0
44

Μια σημαντική φυσιογνωμία της ελληνικής γλυπτικής, η Ναταλία Μελά, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, 14 Απριλίου.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργαζόταν μέχρι πρόσφατα. Το 1946 πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών είχε την τιμή να παρουσιάσει πρόσφατα, στη Γλυπτοθήκη του Ιστορικού Μουσείου, την περιοδική έκθεση «25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά» (14.2.2018 – 28.2.2019), την οποία επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Τσουκαλά, κόρη της γλύπτριας, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Ιδιαίτερη απήχηση και συγκίνηση είχε, για την Ε.Κ.Ι.Μ. και το κοινό, η παρουσία της ίδιας της Ναταλίας Μελά στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2018. Η έκθεση γνώρισε δυο διαδοχικές παρατάσεις και στη διάρκειά της την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους πολλά παιδιά που μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ήρθαν σε γνωριμία με την χαρούμενη τέχνη, όπως η Ναταλία Μελά ήθελε να την επικοινωνεί και να τη μοιράζεται.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. κρατά την πολύτιμη ανάμνηση της Ναταλίας Μελά και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρα Τσουκαλά για τη δυνατότητα που δόθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο κοινό του να συνδεθούν με ανθρώπους και έργα που τονώνουν την ψυχή και πλουτίζουν τη ζωή μας.