Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, το «διπλοπαρκάρισμα» στο δρόμο και τα σχόλια…

0
483

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε το θέμα του kriti24.gr για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έχει διπλοπαρκάρει στην οδό Ανδ. Παπανδρέου, για να μεταφέρει ένα ανάπηρο νεφροπαθή.

Πολλοί είναι αυτοί που με «καυστικά» σχόλια, στη σελίδα του kriti24.gr στο facebook, αναφέρονται στην έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αναφέρονται με ειρωνεία στους διασώστες του ΕΚΑΒ ή στον ανάπηρο ηλικιωμένο νεφροπαθή.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα λοιπόν.

Ακόμη και αν κάποιος είναι ο πιο παράξενος ή ο πιο ιδιότροπος άνθρωπος του κόσμου, έχει κάθε δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες και μεταφοράς και νοσηλείας.

Σε ότι αφορά τώρα τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν όχι την ειρωνεία, αλλά μόνο το θαυμασμό και το σεβασμό μας.

Εργάζονται κάτω από τις ποιο δύσκολες συνθήκες και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το ανθρώπινο δράμα, σε κάθε του μορφή.

Άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν συνανθρώπους τους, με εμφράγματα, με εγκεφαλικά, με σοβαρές πληγές ή χτυπήματα από τροχαία ατυχήματα.

Που ρισκάρουν τη ζωή τους στο δρόμο για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στα περιστατικά, καθώς ξέρουν ότι κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο για τη ζωή του ασθενή ή του τραυματία.

Που εκτός από τα σοβαρά περιστατικά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και τους… οδηγούς ΤΑΞΙ, για να μεταφέρουν και ένα σωρό άλλα περιστατικά, όπως π.χ οι νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση,  μεταφορές που θα έπρεπε κανονικά να γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Όπως για παράδειγμα με ειδικά ασθενοφόρα του Νοσοκομείου, εάν φυσικά υπήρχαν οδηγοί και βάρδιες. 

Που έρχονται αντιμέτωποι με την οργή συγγενών κλπ, αν καθυστερήσουν να φτάσουν σε ένα περιστατικό. Χωρίς κανένας να εξετάζει εάν υπάρχουν επαρκείς βάρδιες, εάν υπάρχουν ασθενοφόρα, εάν υπάρχουν πληρώματα να τα επανδρώσουν για να φτάνουν έγκαιρα σε κάθε περιστατικό. Γιατί βέβαια τη στιγμή που κινδυνεύει η ζωή του ανθρώπου σου, το μόνο που μπορείς  να σκεφτείς είναι πως θα τον σώσεις. 

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν δει τα πάντα, έχουν βιώσει κάθε μορφής ανθρώπινο πόνο, είναι παρόντες σε κάθε περιστατικό.

Έχουν δει και έχουν μαζέψει το νέο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, τον καμένο σε πυρκαγιά, τον νεκρό ορειβάτη, τον πνιγμένο στη θάλασσα, τον σκοτωμένο σε φόνο.

Είναι αυτοί που πρέπει να «σπάσουν» το γκάζι στο δρόμο για να μεταφέρουν στο Νοσοκομείο ένα σοβαρά τραυματία ή ένα άνθρωπο που έχει υποστεί έμφραγμα και η ζωή του «κρέμεται» σε μία κλωστή. 

Όχι ειρωνεία λοιπόν για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τους αξίζει γιατί δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά που κάνουν. 

Ακόμη και αν κάποια φορά διπλοπαρκάρουν στο δρόμο και αναγκάζουν κάποιους που έχουν βγει με το αυτοκίνητό τους για μία βόλτα ή για καφέ, να περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα στην ουρά.