Μπορεί το αγαπημένο χόμπι του να είναι το ποδόσφαιρο, όμως τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε πιο απαιτητικές- σε σχέση πάντα με την ηλικία του- δουλειές, όπως είναι η απόσταξη της παραδοσιακής τσικουδιάς στο οικογενειακό καζάνι, που διατηρεί η οικογένειά του, στις Λούρες.
Ο Βασίλης Ξυλούρης είναι άριστος οικοδεσπότης και βαθύς γνώστης της διαδικασίας που απαιτείται για να βγει καλή ρακή, γλυκόπιοτη και αρωματική, αλλά και για να γίνει μια καλή παρέα στο καζάνι, δίπλα στη φωτιά με εκλεκτούς μεζέδες στα κάρβουνα, με πατάτες οφτές στη χόβολη και φυσικά με μια τσικουδιά, όπως βγαίνει ζεστή από το καζάνι.
Στο βίντεο που ακολουθεί αναλαμβάνει να μας δείξει όλη τη διαδικασία και να μας μυήσει στα μυστικά του «επαγγέλματος» εξηγώντας μας τι πρέπει να προσέχει ο καζανάρης για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία που απαιτεί προσοχή, γνώση και μεράκι, μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από στάδια.
Αφού πατήσουμε τα σταφύλια και βγάλουμε το κρασί στη συνέχεια παίρνουμε τα στράφυλα και τα βάζουμε σε βαρέλια. Τα αφήνουμε για αρκετό διάστημα μέχρι να δημιουργηθεί ζύμωση και όταν αυτή ωριμάσει πλέον και είναι η κατάλληλη, τότε προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η απόσταξη της ρακής.
Τα φέρνουμε στο καζάνι που το ζεσταίνουμε με ξύλα ή με πυρηνάκι κι όταν πιάσει μια θερμοκρασία ατμοποιείται το σάκχαρο που έχουν μέσα τους τα στράφυλα, δηλαδή το οινόπνευμα.
Στη συνέχεια πηγαίνει μέσα από έναν σωλήνα σε αυτό που ονομάζεται «ψύκτης», όπου εκεί πια το σάκχαρο υγροποιείται και βγαίνει το απόσταγμα της ρακής. Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε κρύο αλλά και ζεστό νερό και πάντα προσέχουμε και ελέγχουμε τη θερμοκρασία της, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 18 έως 20 βαθμούς, ανάλογα πόσο δυνατή θέλουμε να είναι η τσικουδιά.
Όλα αυτά στην πράξη, παρέα με τον μικρότερο καζανάρη στην Κρήτη. Απολαύστε τον!
Πηγή apopsilive.gr